CG slavi 5 godina samostalnosti

Crna Gora, ali i Srbija slave 5 godina od kada su obnovile svoju državnu samostalnost.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2011.

23:02

Default images

Srbija je postala nezavisna država nakon što se više od 55 odsto građana Crne Gore na referendumu izjasnilo da želi nezavisnu državu.

Danas obe zemlje teže članstvu u Evropskoj uniji, Srbija je na čekanju, a Crna Gora kandidat za članstvo. Ipak nije sve tako glatko na relaciji Beograd - Podgorica.

Crnogorci su Srbima uvodili ekološku taksu od 10 evra, sporazum o dvojnom državljanstvu nije postignut, a Srbija je građane pozivala da se na popisu izjašnjavaju po svojoj savesti.

Dodatnu komplikaciju nedavno je uneo lider DPS-a Milo Đukanović o ideji o jednoj crkvi.

Crnogorci će centralno slavlje ove godine organizovati na Cetinju gde će biti ispaljena počasna artiljerijska paljba. Premijer Igor Lukšić prirediće prijem za domaće i strane zvanice. Osim slavlja poklon za jubilej je i most preko reke Ribnice i skladište naoružanja i vojne opreme. Kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji najveće je dostignuće Crne Gore od kako se osamostalila, smatra Ognjen Pribićević saradnik Instituta društvenih nauka i bivši ambasador u ovoj zemlji.

Pribićević kaže da je najnovija izjava predsednika DPS-a Mila Đukanovića o "velikosrpskom državnom projektu" koji pretenduje i na Crnu Goru neutemeljena i da kao da dolazi iz devedesetih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: