Kućni pritvor Stros-Kanu uz kauciju

Sudija njujorškog suda odlučio da bivši izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan iz zatvora može preći u kućni pritvor na Menhetnu, uz kauciju od milion dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

21:55

Default images

Sudija je odobrio da 62-godišnji diplomata i bankar bude odveden u apartman na Menhetnu, koji će čuvati naoružani stražari.

Stros Kan će, takođe, morati kao garanciju da položi menicu na pet miliona dolara.

Tužioci su zahtevali da bivši prvi čovek MMF-a, koji je u noći između srede i četvrtka podneo ostavku na funkciju, ostane iza rešetaka.

On će ostati u zatvoru do sutra ujutru, kada će položiti kauciju, a sledeće saslušanje u njegovom slučaju biće 6. juna.

Stros-Kan je pritvoren u noći između subote i nedelje, pošto ga je sobarica iz njujorškog hotela optužila za pokušaj silovanja.

Teška optužnica, preti kazna od 74 godine zatvora

Bivši prvi čovek Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan optužen je po sedam tačaka optužnice i optužbe protiv njega su izuzetno teške, izjavio je večeras tužilac u sudu na Menhetnu, u Njujorjku, Sajrus Vens.

Ukoliko po svima bude oglašen krivim, Stros-Kan bi mogao da bude osuđen na čak 74 godina zatvora. On je uhapšen u noći između subote i nedelje, pošto ga je sobarica iz njujorškog hotela optužila za pokušaj silovanja.

"Optužno veće je juče (u sredu) razmotrilo dokaze koje je dostavio sud i odlučilo da su oni dovoljni za optužnicu i organizovanje suđenja", izjavio je tužilac Sajrus Vens nakon ročišta pred sudom na Menhetnu tokom koga je Stros Kanu odobreno oslobađanje uz kauciju.

Sedam tačaka optužnice su kriminalni seksualni akt prvog stepena, pokušaj silovanja prvog stepena, seksualni napad prvog stepena, nelegalno zadržavanje drugog stepena i neodobreno dodirivanje.

U saopštenju podeljenom novinarima, tužioci navode i "seksualne akte bez pristanka i prisilne seksualne akte".

"U američkom pravu, te optužbe su izuzetno teške", rekao je Vens mnogobrojnim novinarima ispred suda na Menhetnu.

Evropljanin umesto Stros Kana?

Iako nacionalnost nije kriterijum za izbor novog čelnika MMF-a, Evropska komisija je saopštila da je prirodno da se države članice Evropske unije dogovore o kandidatu koji može dobiti podršku članica MMF-a.

"Moje mišljenje je da bi trebalo da predložimo evropskog kandidata. U trenutku kada imamo velike probleme sa evrom, a MMF je veoma uključen u njihovo rešavanje, postoje argumenti za predlaganje baš evropskog kandidata", rekla je namačka kancelarka Angela Merkel.

"Sa evropske tačke gledišta, najvažnije je da osoba koja bude predložena za mesto šefa MMF-a veoma dobro poznaje evropsku ekonomiju i način odlučivanja", izjavio je Oli Ren, evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja.

Evropski zvaničnici pokušavaju da na čelu MMF-a zadrže svog čoveka, pošto to mesto kontrolišu od kraja 1940-ih, mediji spekulišu da bi francuska ministarska finansija Kristin Lagard mogla da bude vodeći kandidat, jer bi najbolje mogla da kontroliše pozajmicu od sto milijardi evra Grčkoj, Portugalu i Irskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: