Dominik Stros Kan podneo ostavku

Vašington -- Dominik Stros Kan podneo ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a i poručio Upravnom odboru da je nevin u aferi seksualnog napada zbog koje je u zatvoru.

Izvor: B92
Podeli

Međunarodni monetarni fond je saopštio da odluka Stros Kana odmah stupa na snagu.

U pisanoj ostavci Stros Kan je naveo da želi da zaštiti instituciju u kojoj je, kako kaže, časno i posvećeno radio kao i da želi svu snagu da usmeri na dokazivanje svoje nevinosti.

U saopštenju MMF-a se navodi i tekst pisma koje je upravnom odboru uputio Dominik Stros Kan.

"Sa velikim žaljenjem sam primoran da Upravnom odboru ponudim ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a", navodi se u pismu i dodaje:

"Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost."

U toku dana Stros Kan bi trebalo da bude saslušan pred sudom u Njujorku, gde će njegovi advokati tražiti da on bude pušten da se brani sa slobode.

Izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda i političara koji se spremao da uđe u trku za predsednika Francuske, u njujorškom zatvoru još posećuje jedino njegov advokat.

Dominik Stros Kan uporno odbacuje optužbe sobarice njujorškog hotela za seksualni napad i pokušaj silovanja.

Vilijam Tejlor, advokat Stros Kana, uveren je da će njegov klijent u toku dana biti saslušan. Na pitanje novonara kako se Stros Kan oseća, on je rekao da je "dobro raspoložen". "Ozbiljan, ali raspoložen. On je jak čovek, odlučan da stvar dovede do kraja", dodao je Tejlor.

Privatni život socijaliste kom su pre hapšenja sve ankete javnog mnjenja u Francuskoj davale prednost u odnosu na Nikolu Sarkozija tokom predsedničke kampanje naredne godine svakako bi izašao u prvi plan. Oženjen poznatom političkom novinarkom, Dominik Stros Kan u svojoj zemlji važi za čoveka koji voli žene, ali i kog žene vole. U Americi ga međutim organizacije za ženska prava smatraju seksualnim predatorom.

"Uopšte ne želimo da govorimo o slučaju koji se još uvek vodi niti zbog toga tražimo njegovu smenu sa javnih funkcija. Tražimo da bude sklonjen iz Međunarodnog monetarnog fonda zbog svega što je prethodilo. Stižu nam izveštaji iz Francuske, iz Vašingtona o njegovom ponašanju prema ženama. Takvo ponašanje je nedopustivo", izjavila je Teri O Nil, predsednica Nacionalne organizacije žena.

U međuvremenu, tokom istrage pojavio se potencijalni svedok, kolega sobarice koja je optužila Stros Kana, koji je izašao iz hotelske sobe neposredno pre njenog ulaska.

Podsetimo, Stros Kan je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Njegovi advokati su u sredu podneli zahtev za oslobađanje, ali je on i dalje u jednom njujorškom zatvoru.

strana 1 od 641 idi na stranu