Poruke EU shvatiti ozbiljno

Poseta Baroza i Filea može se tumačiti i kao podrška, ali i kao jedna vrsta upozorenja Srbiji zbog problema s lažnim azilantima, smatra Vladimir Todorić.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

10:24

Default images

Direktor Centra za novu politiku ocenjuje da je u pitanju veoma značajna poseta, koju treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Podsetimo, u Beograd danas stižu najviši zvaničnici EU, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar za proširenje EU Štefan File.

"Bojim se da neće biti vremena da se razgovara o nizu problematičnih tema koje se trenutno nalaze ispred i Srbije i EU, u ovom trenutku", kaže Todorić i dodaje da će tema lažnih azilanata biti jedna od tema, ali da su tu i druge - dijalog Beograda i Prištine, kao i situacija u BiH, odnosno biće reči o tome šta EU očekuje od Srbije, kakvu će ona ulogu i uticaj imati na RS.

"Mislim da tek onda dolazi pitanje azilanata, a onda i reformska pitanja od kojih i zavisi, u velikoj meri, status kandidata za člana u EU. Što se tiče lažnih azilanata, biće sigurno prenesena zabrinutost i očekivanja EU oko ovog pitanja. Mislim da će se sigurno desiti ono što je iz EU najavljeno, da će biti napravljen jedan mehanizam za automatsku suspenziju vizne liberalizacije, koja neće odmah stupiti na snagu ali će stojati kao mogućnost ukoliko ne dođe do smanjenja broja lažnih azilanata", ocenjuje on.

Beograd će se, prema rečima Todorića, truditi da umiri EU nekim merama koje će uručiti na sednici Vlade, ali su ipak najbitnij podaci na kraju meseca koje će ispostaviti zemlje u koje azilanti najčešće idu.

Poruka najviših zvaničnika EU koji danas dolaze u Beograd neće biti ceremonijalna, niti nešto što će saopštiti pred kamerama, ali je treba shvatiti veoma ozbiljno, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: