Uhapšen Milo Đurašković

Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe" koja se bavi izgradnjom i održavanjem puteva u Srbiji, uhapšen jutros u akciji beogradske policije, potvrdila MUP.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.05.2011.

08:55

Default images

Pored Đuraškovića, uhapšeno je još sedam osoba.

Uhapšeni se terete za zloupotrebu službenog položaja, čime su pribavili imovinsku korist u vrednosti od 15 miliona evra, rečeno je u policiji.

Kako su naveli iz policije, oni su za više od 32 miliona evra oštetili preduzeće "Fam Kruševac" koje se bavi proizvodnjom maziva.

"Ispituje se da li je došlo do oštećenja preduzeća FAM, postoji osnovana sumnja da je došlo do štete preduzeću i do ostvarivanja protv pravne imovisnke koristi i u tom slmislu su uhašeni ljudi koji su vezani za razna preduzeća koja su bila deo tog sistema u strukturi vlasništva", kaže ministar policije Ivica Dačić.

"Oni se sumnjiče da su u periodu od aprila meseca 2007. godine pa do kraja 2010. godine u svojstvu odgovornih lica kroz različite oblike zloupotreba i to najčešće davanjem pozajmica, davanjem robe bez plaćanja, neosnovanim plaćanjem tuđe robe i nepostojećeih konsalting usluga te plaćanjem uvećanih zakupnina za vozila izvlačili finansijska sredstva iz fabrike maziva Kruševac koja je privatizovana i u većinskom vlasništvu preduzeća za puteve Beograd, odnosno Mila Đuraškovića", rekao je Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Sav novac se usmeravao na račune Nibens Grupe i na račune "Šer korporacije", druge Đuraškovićeve kompanije. Ogromna sredstva su zatim isplaćivana vlasniku – Milu Đuraškoviću za kupovinu nekretnina. Praktično je prema krivičnoj prijavi policije preduzeće FAM Kruševac služilo kako bi se namirivala sva ostala preduzeća Nibens Grupe i Šer korporacije, a takvo izvlačenje novca pokrivano je fiktivnom dokumentacijom.

Đurašković je u putnu privredu ušao 2003 godine kupovinom preduzeća PZP NIŠ. To preduzeće zatim kupuje i još pet preduzeća za puteve.

Radnici "Nibens grupe" nekoliko puta protestovali

"Nibens grupa" osnovana je 2005. godine, u njenom sastavu je pet preduzeća i obavlja većinu poslova asfaltiranja i rekonstrukcije ulica na teritoriji Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i Vranja.

Radnici preduzeća iz sastava "Nibens grupe" nekoliko puta su protestovali u Beogradu zbog neisplaćenih zarada i regresa u 2009. i 2010. godini i tražili da se preispita privatizacija tih preduzeća.

Ta preduzeća zapošljavaju oko 5.000 ljudi.

Podsetimo, pre nekoliko dana je uhapšen Slobodan Jovanović, bivši direktor "Preduzeća za puteve Beograd", koje je deo Đuraškovićeve "Nibens grupe".

Tada je uhapšen i bivši član upravnog odbora EPS Radosav Savatijević Kene i još 15 osoba povezanih sa malverzacijama prilikom izgradnje puteva u okolini Požarevca.

Ova grupa sumnjiči se da je malverzacijama u izgradnji puteva oštetila budžet za više od 300 miliona dinara. Osim Savatijevića i 14 osumnjičenih, istraga je pokrenuta i protiv bivšeg direktora "Puteva Srbije" Branka Jocića, koji je od marta u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja. Jocića je policija označila kao vođu ove organizovane grupe.

"FAM nastavlja sa poslovanjem"

Uprava Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca saopštila je da hapšenje vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića i njegovih saradnika neće ugroziti poslovanje te kompanije.

"Fabrika normalno nastavlja sa radom", navodi se u saopštenju uprave FAM.

U saopštenju se ističe da "FAM zadržava kontinuitet u poslovanju sa svim dobavljačima i kupcima, i redovno izmiruje svoje obaveze prema državi, zaposlenima i poslovnim partnerima". Podseća se da je FAM za prva četiri meseca ove godine ostvario najveći fizički obim prodaje za poslednjih 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: