Porodici u Zemunu srušena kuća

Dvadesetak nepoznatih osoba je, bez ikakvog dokumenta ili odluke nadležnog organa i bez prisustva policije, srušilo kuću porodice Duljaj u Zemunu.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2011.

13:49

Default images

Kuća u naselju Vojni put je sravnjena sa zemljom, a sve lične stvari i nameštaj su zatrpani šutom.

Kako je saopštio Centar za prava manjina, rušenje kuće pokušali su da spreče Sead Duljaj i njegova majka, ali su ih kratko ošišani muškarci sprečili da se približe kući.

Rušitelji, dvadesetak kratko ošišanih, nabildovanih mladića, su došli u ranim jutarnjim satima, u pratnji bagera i bez ikakvih dokumenata počeli da ruše. Kuća je za kratko vreme sravnjena sa zemljom.

Članovi porodice Duljaj u trenutku rušenja nisu bili kod kuće, a kada su se vratili zatekli su gomilu šuta i pokućstvo koje viri ispod ruševina. Kako kažu, otišli su na pijacu, što im je verovatno spaslo glave.

Nevdžad Duljaj kaže da njegova porodica u ovoj kući živi od šezdesetih. "Mi smo mirna porodica, radimo pošteno, nikoga ne diramo. Strah me je, strah me je za celu pororodicu, imam 14 unučadi. Strah me je da ih pustim u školu", priča Duljaj.

U centru za prava manjina kažu da se nasilju nad Romima mora stati na put. Niko nije želeo da priča o ovome.

Advokat porodice Svetlana Bojović kaže da se godinama vodi sudski spor zbog vlasništva nad zemljištem i dodaje da ovo nije prvi napad.

Prošlog novembra u dvorište im je bačena eksplozivna naprava, a tri dana kasnije neko im je zapalio automobil.

U opštini Zemun kažu da ne mogu mnogo da urade, ali da će razgovarati sa Duljajevima i videti kakvu vrstu pomoći mogu da im pruže.

U Centru za prava manjina kažu da sistematsko ponavljanje incidenata i sporost sudskih postupaka ukazuju ne nedostatak volje države da reši ovakve probleme. Andrea Čolak iz Centra veruje da se ovo ne bi dešavalo da nije u pitanju romska porodica

Zanimljivo je da je svega pola dana pre nego što je ova kuća srušena, stotinak metara dalje u istoj ulici boravio i ministar policije Ivica Dačić.

On je došao na slavu jedne romske porodice i romskoj zajednici, koja čini većinu u ovom kraju, poručio da ne traže azile u zemljama zapadne Evrope jer tako ugrožavaju strateške ciljeve zemlje. On je tada poručio da je Srbija njihova zemlja i da su u njoj bezbedni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: