U EU nema odluke o vraćanju viza

Beograd -- U EU trenutno ne postoji odluka o ukidanju slobodnog viznog režima za građane Srbije, izjavio za B92 Marcin Grabiec, portparol evropske komesarke za saobraćaj.

Izvor: B92
Podeli

Grabiec, portparol Sesilije Malmstrom, u čijoj je nadležnosti i kontrola granica, je dodao da ne "postoji rasprava da tako nešto odmah bude učinjeno".

Grabiec je za B92 potvrdio da se u Briselu razmišlja o uvođenju dodatnih mehanizama odbrane granica Unije u slučajevima opasnosti.

"Ukoliko se ispostavi da je sporazum o viznoj libaralizaciji doveo do zloupotreba, ugrozio bezbednost ili do velikih razmera uvećao migracije, EU mora da pronađe sistem da to spreči", kaže Grabiec.

On podseća da evropski eksperti redovno prate situaciju u zemljama na koje se odnosi vizna liberalizacija, da su u Srbiji poslednji put boravili prošlog petka, i da će najnoviji izveštaj objaviti u junu.

Tada će se na sednici saveta ministara unutrašnjih poslova razgovarati i o inicijativi Belgije da se u protokol o viznoj libaralizaciji unese aneks koji bi omogućio privremenu suspenziju bezviznog režima ukoliko se ustanove zloupotrebe.

Priča o ukidanju viza deo je šire priče i povezana je sa zabrinutošću zemalja u EU zbog velikog pritiska imigranata, naročito iz afričkih zemalja u kojima su u toku ili su se dogodili sukobi i politika previranja.

Evropska komesarka za saobraćaj Sesilija Malmstorm slaže sa sa potrebom pojačane kontrole. Ona smatra da je šengenski sistem "fantastičan projekat", ali da treba omogućiti ponovno uvođenje mehanizama "privremene pojačane kontrole granica" u izuzetnim slučajevima.

U razgovoru za B92 Marcin Grabiec uverava da se ne radi ni o kakvoj vanrednoj situaciji, već o pokušajima Unije da spreči zloupotrebe u oblasti migracija.

Podsetimo, tek nakon što je Brisel upozorio Srbiju da bi režim belog šengena mogao biti privremeno suspendovan zbog problema sa lažnim azilantima, domaći zvaničnici su odreagovali. Vlada je uvela kratkoročne i dugoročne mere za smanjenje broja lažnih azilanata, a MUP je sproveo akciju u kojoj su uhapšene 24 osobe zbog izdavanja lažnih putnih isprava.

Inače, poznavaoci prilika kažu da se odmah nakon dobijanja belog šengena moglo naslutiti da će doći do problema sa lažnim azilantima.

Info

Na današnji dan 19. januar

1419 - U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske, grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije. 1736 - Rođen je škotski

Razno petak 19.01. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 46804 idi na stranu