Dimitrijević: Igra nerava

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio da bi eventualne mere protiv predsednika RS Milorada Dodika izazvale još veću krizu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

12:53

Default images

On je situaciju u BiH, nastalu nakon odluke RS da raspiše referendum o nekim institucijama u BiH, okarakterisao kao igru nerava.

Dimitrijević je, gostujući u "Kažiprstu" B92, primetio da visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ima bonska ovlašćenja i može da smeni koga god hoće, pa i Dodika, ali da je predsednik RS sada veštiji, popularniji i bolje povezan sa Srbijom.

On smatra da je referendum koji je raspisala RS na prvi pogled suprotan Dejtonskom sporazumu, ali da je taj sporazum napisan 1995. i da se nijedan Ustav ne primenjuje više onako kako je napisan, jer su okolnosti drugačije.

Po mišljenju Dimitrijevića, država mora da ima sudstvo i tužilaštvo i opasan je svaki pokušaj da se jednostranim aktom ugroze centralne institucije, kao što je opasno i obnavljanje ekstremnog nacionalizma.

O procesu protiv Šešelja

Komentarišući odluku sudskog veća Haškog tribunala da odbaci zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude pušten na slobodu, Dimitrijević je rekao da je podstrekavanje osetljiva kategorija i da ne mora biti isto u anglosaksonskom i domaćem pravu.

Dimitrijević je rekao da to što tolike godine traje istraga protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja pokazuje osnovnu manu Haškog tribunala, jer je Nirnberški proces završen već za godinu dana.

Prema njegovim rečima, ocene da je reč o "presudi pre presude" posledice su nerazumevanja, jer se proces prekida na sredini da bi sudije odlučile da li uopšte ima smisla dalje voditi postupak da se ne bi trošili novac i vreme.

Dimitrijević je rekao da sudija Žan Klod Antoneti ima jake simpatije prema Šešelju, koji se, kao i Slobodan Milošević, sam brani - koristeći Tribunal kao tribinu za buduće političke poduhvate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: