Dinar jača, pijačne cene miruju

Jačanje dinara u odnosu na evro raduje većinu građana Srbije, ali ih ne raduju istovremeno i cene na pijacama. Zanimljivo - cenama nezadovoljni i prodavci.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2011.

16:52

Default images

Rekordno jak dinar u odnosu na evro, koji je od juče zvanično pao ispod psihološke granice od sto dinara, obradovao je većinu građana Srbije.

Ipak, građane nisu obradovali i prodavci, jer su cene na beogradskim pijacama i dalje iste - previsoke, ako pitate kupce, ali ako pitate prodavce – preniske su.

Kurs dinara se menja, ali ne i cene namirnica.

Dušan Jovanović već 15 godina na pijaci Kalenić prodaje svoje povrće. Kaže, kada plati zakup tezge i gorivo za prevoz, za jedan dan može da zaradi najviše 600 dinara.

Jak dinar, smatra, neće doneti mnogo boljitka proizvođačima, a ne očekuje ni veću tražnju.

"Oni koji proizvode nikada ne mogu da naplate svoje radno vreme, jer naše radno vreme je 48 sati dnevno", kaže Jovanović.

"Recimo, taj spanać. Realna cena za našeg čoveka trebalo bi da bude 60 dinara, a prodaje se za 80, ali ja s tim ne mogu da pokrijem troškove. Kada bih računao radno vreme, trebalo bi da bude 300 dinara kilogram", objasnio je on.

I drugi prodavci kažu da se menjanje kursa dinara neće odraziti na cene voća i povrća na pijacama.

Jači dinar jeste obradovao kupce, ali mnogi kažu da od novog kursa ne očekuju mnogo koristi, jer nisu sigurni da će ubuduće moći i više da kupuju.

Ipak, da svaka roba nađe svog kupca potvrđuje i cena jagoda na Kalenić pijaci.

Dok kilogram posečno košta oko 180 dinara, ima i onih koji jagode domaće proizvodnje prodaju po ceni od 800 dinara po kilogramu.

"Pa, domaća je, a i – gde je grejanje, gde su najloni… I mi radimo, i njihova je bila prva cena zimus sto dinara kilogram, pa se niko nije bunio", navodi Jovanović.

Inače, posle praznika, dinar će prvog radnog dana ojačati za još 45 para i zvanični srednji kurs će biti 99,17 din za jeda evro, što će ujedno biti i nova rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: