Nacionalna odeljenja u Crnoj Gori?

Crnogorsko Ministarstvo prosvete ne potvrđuje, ali ni ne demantuje glasine da se razmišlja o odeljenjima sa učenicima jedne nacionalnosti, pišu Vijesti.

Izvor: Vijesti

Subota, 30.04.2011.

19:47

Default images

Sva deca koja ne zbore crnogorskim, školovaće se sledeće školske godine na svom, maternjem jeziku, što je Ustavom zagarantovano pravo, navodi list.

Ministarstvo prosvete obezbediće svim Srbima, Hrvatima, Albancima i Bošnjacima koji požele da uče na jednom od četiri jezika, pišu podgoričke Vijesti.

Kako se navodi, u resornom ministarstvu za sada ne znaju kako će Srbima, Hrvatima i Bosancima koji su do juče učili na jednom – istom jeziku, obezbediti školovanje na tri različita.

Olakšavajuća okolnost je što će se Albanci, kao i do sada, školovati na albanskom jeziku, ali i činjenica da će Ministarstvo "blagovremeno" pronaći model.

"Nastava u svim školama u Crnoj Gori izvodiće se na crnogorskom jeziku, a deci građana kojima crnogorski jezik nije maternji, biće obezbeđeno školovanje na njihovom jeziku. Način na koji će se realizovati nastava za ovu decu biće blagovremeno utvrđen, do početka naredne školske godine", rekla je portparolka Ministarstva prosvete Vesna Gajević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: