Milijarde u neuknjiženoj imovini

10 milijardi evra leži u neuknjiženoj imovini, kaže ministar Oliver Dulić i navodi da su za legalizaciju sada odgovorne lokalne vlasti.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

22:34

Default images

Izmenama i dopunama zakona o prostornom planiranju otklonjene su najveće prepreke da se legalizacija završi, izjavio je ministar prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Iako je, sa druge strane, primena ovog zakona otvorila pitanje da li će biznismeni postati vlasnici zemljišta besplatno, Dulić je odbio da govori na tu temu.

Najnovijom verzijom Zakona o prostornom planiranju, kroz izmene i dopune otklonjene su sve prepreke koje su do sada kočile legalizaciju, tvrdi ministar za prostorno planiranje i životnu sredinu Oliver Dulić.

On je izmene zakona predstavio predstavnicima lokalnih samouprava, uz ocenu da je sada na njima odgovornost da ovaj posao sprovedu.

"Po našim procenama, oko 10 milijardi eura leži u imovini koja danas nije uknjižena - ne može sa njom da se prometuje, ne može da se stavlja pod hipoteku, deca ne mogu da naslede kuće od roditelja, ne mogu da se priključe na infrastrukturu i to stvara ogromne probleme", rekao je Dulić.

"Siguran sam da to zanima ogroman broj ljudi. U Srbiji je do sada registrovano preko 700.000 nelegalnih objekata i siguran sam da svaka od tih porodica ima interes i veliko interesovanje na koji način će se ovaj postupak završiti", kazao je on.

"Sada je odgovornost u rukama lokalnih samouprava", rekao je ministar Dulić.

"Sad je tema legalizacija, ne konverzija"

Skup o legalizaciji u Narodnoj banci Srbije bio je prilika da se Oliveru Duliću postavi pitanje i da li je dugo najavljivana konverzija, kojom korisnici državnog zemljišta postaju vlasnici, zaista donela pravednu nadoknadu budžetu, koju je upravo Dulić obećavao.

Prethodnih godina, pojedinci su na osnovu odluka državnih organa postajali korisnici više stotina hektara zemljišta, čime je oštećen budžet, pa je rešenjima u ovom zakonu ta šteta trebalo da se ublaži.

Dulić: Ne, hajde da o konverziji pričamo drugi put, niste mi postavili dobro pitanje.

B92: Pa, jesam – zar to nije bio cilj, da se ispravi nepravda koja je ranije naneta? Baš ništa o konverziji?

Dulić: Mogu posebno ja vama, ali to ćemo se dogovoriti… Legalizacija, legalizacija je tema.

Ministar prostornog planiranja kaže da konverzija nije u njegovoj nadležnosti i da on nema mehanizme za kontrolu sprovođenja konverzije.

Podsetimo, kako je B92 ranije izveštavao, privatna kompanija "Delreal 1" mogla bi da postane vlasnik 15 hektara atraktivnog zemljišta u Beogradu besplatno, jer je, navodno, u zemljište uložila više nego što ono vredi.

I konverzija, kao i legalizacija, sprovodi se po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, čiji je predlagač bilo upravo Ministarstvo za prostorno planiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: