Protiv besplatnih udžbenika

Nacionalni prosvetni savet zatražio je od Ministarstva prosvete da preispita uvođenje besplatnih udžbenika za osnovce.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

17:45

Default images

Savet navodi da se zbog tog koncepta "učenicima onemogućava aktivan rad sa udžbenicima i dovodi u pitanje njihov kvalitet".

U dopisu koji je Savet nedavno dostavio ministru prosvete Žarku Obradoviću ističe se sumnja u pravednost projekta besplatnih udžbenika i njegova finansijska opravdanost.

Pošto koncept podrazumeva da đaci besplatno koriste udžbenike i vrate ih na kraju školške godine, kako bi ih koristile buduće generacije, biće im onemogućen aktivan rad sa udžbenikom, upozorava Savet u današnjem saopštenju.

Učenici će imati takozvane "neradne udžbenike" u kojima ne mogu da dopisuju sadržaje tražene tekstom ili podvlače najvažnije, a osim toga Savet ističe da je podela udžbenika na "radni" deo po kome se piše i "neradni" deo, u suprotnosti sa Zakonom o udžbenicima.

Savet smatra da svi odobreni udžbenici treba da imaju jednaku šansu na tržištu, kako bi nastavnik mogao da izbere onaj koji odgovara njegovim metodama rada i time doprinese kvalitetu obrazovnog procesa.

"Tražimo da se poštuje oblik udžbenika koje je Savet preporučio ministru, zbog njihove usaglašenosti sa standardima kvaliteta udžbenika", navodi se u dopisu.

Protiv koncepta besplatnih udžbenika izjasnili su se i predstavnici nekoliko izdavačkih kuća i roditelja osnovaca, koji su formirali odbor i prikupljaju potpise za peticiju koju će uputiti Ministarstvu prosvete.

Oni traže da se izmeni program besplatnih udžbenika, tako što će se knjige bespovratno davati samo deci iz socijalno ugroženih porodica, kojima bi država trebalo da obezbedi udžbenike za svaki razred.

"Predlažemo prosvetnim vlastima u Srbiji da se za obezbeđivanje besplatnih udžbeničkih kompleta za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i to za sve razrede osnovne škole, bez obaveze vraćanja udžbenika", navodi se u tekstu peticije, koja je dostavljena medijima.

Peticiju je do sada potpisalo oko 50 predstavnika stručne javnosti, među kojima su predsednica Društva pedagoga Srbije Biljana Radosavljević i direktor Istraživačke stanice "Petnica" Vigor Majić, koji smatraju da projekat ugrožava kvalitet udžbenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: