Tadić otvorio Nebojšinu kulu

Predsednici Srbije i Grčke Boris Tadić i Karolos Papuljas otvorili renoviranu Kulu Nebojša na Kalemegdanu. Spomenik će postati mesto povezivanja dva naroda.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

14:39

Default images

Predsednici su se saglasili da će Kula na Kalemegdanu postati mesto okupljanja ljudi koji veruju u zajedničke ideale i evropsku budućnost.

Nakon obilaska Kule, Tadić je podsetio da je grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere, koji je pogubljen u kuli, promovisao ideje slobode, saradnje i nezavisnosti balkanskih naroda, kao i ujedinjenja Evrope.

Grčki predsednik Karolos Papuljas je ocenio da se obnavljanjem Kule Nebojše odaje priznanje Rigi od Fere: "Otvarajući Nebojšinu kulu mi njemu odajemo poštu koji je dao svoj život za viziju nacionalne nezavisnosti balkanskih naroda i njihovog bratstva", rekao je Papuljas.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je zahvalio Vladi Grčke na donaciji od 1,3 miliona evra za obnovu kule i dodao da je reč o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je Beograd dobio u oblasti kulture. "Veliko hvala, bez njihove pomoci ovaj projekat ne bi mogao da bude najveća donacija koju je Boegrad ikada dobio", dodao je Djilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: