Futog: Brutalnost ili odbrana?

Prekomerna upotreba sile ili odbrana kolega, dilema je u slučaju polomljene vilice šesnaestogodišnjeg S.Z. iz Futoga.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

23:47

Default images

Prema rečima majke povređenog dečaka, njen sin je napadnut od strane policije.

Sa druge strane, sindikat policije iz Novog Sada poručuje da će slučaj biti ispitan, a do tada da nema mesta da se nekome unapred određuje krivica.

Incident se dogodio kada je mladić sa drugarima boravio u dvorištu osnovne škole. Zbog buke oko ponoći je došla i policija.

Majka povređenog dečaka Dragica Zorić kaže za B92 da je policajac potom bez razloga brutalno napao njenog sina.

"Policajac ga je zaskočio sa leđa, srušio ga i udario nogom u glavu. Izgubio je svest, digli su ga na klupu, tu je došao sebi, prebacili su ga do stanice policije. KAda sam došla tamo, videla sam dete kako sedi na krupi, krvavo, krv iz usta ide", kaže Zorićeva.

Kod S.Z. je u po prijemu u Urgentni centar konstatovan dvostruki prelom vilice posle čega je hitno operisan. Iz bolnice je otpušten pre tri dana, zbog povrede otežano govori a vilica mu je fiksirana šinama.

"Policija je predočila mužu da je on napao policajca, i da ga je policajac odgurnuo od sebe, i prilikom pada na tlo on je povredio vilici, jer u tom momentu nismo znali. Otišli smo i javili smo se hirurgu koji je konstatovao prelom, odradili smo snimak na kome se jasno videlo da je dupli prelom. Dečak je zadržan u bolnici, operisan je tog dana, ostao je do 26. u bolnici, i tad je otpušten sa šinama", kaže majka povređenog dečaka. Iako je prvobitno rečeno da su povrede vilice nastale prilikom pada na beton, majka Zorića kaže da je naknadno ipak utvrđeno da je šutnut u glavu.

Zorićeva dodaje da će zbog prebijanja njenog sina tužiti policajca dok nam je u novosadskog policiji rečeno da se proverava opravdanost upotrebe sile u konkretnom slučaju.

Policija: Slučaj će biti ispitan

Miroljub Jović iz policijske uprave Novi Sad kaže da se rezultati istrage očekuju sledeće nedelje.

"U situaciju kada imamo posledice ovakve vrste, imamo tešku telesnu povredu, policijska uprava formira komisiuju, ona ima rok od osam dana da okonča postupak. Taj postupak traje, a dok se ne završi, on ne obavlja poslove u sektoru nego obavlja druge neke poslove", kaže Jović.

Povodom ovog incidenta oglasio se i sindikat policije koji navodi da policijski službenici imaju pravo da upotrebe silu kako bi zaštitili sebe i druge. Novosandski sindikat je pozvao javnost da ne donosi zaključke pre završetka istrage jer niko ne sme biti unapred proglašen krivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: