Požar na kopu Polja D pod kontrolom

Požar na površinskom kopu "Polje D" Rudarskog basena "Kolubara" lokalizovan i očekuje se da bude ugašen za dva dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

07:48

Default images

Požar je izbio u sredu, kada se sam zapalio blok otkrivenog uglja zbog dužeg stajanja, naveli su iz RTB Kolubara.

Portparol "Kolubare" Predrag Videnović je saopštio da u požaru nema povređenih i da se proizvodnja uglja odvija normalno.

Površina zahvaćena požarom je smanjena na oko 150 do 200 metara, rekao je Videnović i objasnio da se radi o specifičnom požaru koji ne može da se ugasi vodom, već se žarište mora zatrpati zemljom.

On je objasnio da to zatrpavanje zemljom može da obavi "teška mašina" koja se sporo kreće i kojoj treba dva dana da stigne do lokacije zahvaćene požarom i dodao da su buldožeri uspeli da ograniče širenje požara i da vatrogasne jedinice koje su na terenu gase požar na obodima.

Suzbijanju požara pogoduje današnje kišovito vreme, dok je juče gašenje požara ometao vetar, napomenuo je Videnović.

Podsetimo, požar na površinskom kopu "Polje D" Rudarskog basena "Kolubara" izbio je u sredu oko 14.50 časova zbog samozapaljivanja dela otkrivenog uglja, ali osim uglja koji je izgoreo nije pričinjena materijalna šteta.

Povređenih nije bilo, proizvodnja uglja nije ugrožena, a procenjuje se da će materijalna šteta biti određena količina uglja koja će izgoreti, naveo je ranije Videnović.

"Nije bilo zagađenja"

Požar koji je izbio u basenu Kolubara na površinskom kopu uglja "Polje D" u rejonu sela Medoševac nije izazvao zagađenje vazduha iznad dozvoljenih vrednosti, saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike.

Resorno ministarstvo angažovalo je mobilne ekotoksikološke ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a merenja u naseljima Vreoci, Miroseljci i Volujak pokazala su da nijedan od merenih parametara nije bio iznad dozvoljenih vrednosti.

Vatrogasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova su noćas, nakon saniranja požara, napustile površinski kop, a na licu mesta dežuraju vatrogasne jedinice Rudarskog basena Kolubara, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: