Za zločine u "Oluji" 2.380 osuđenih

Za krivična dela za vreme i nakon Oluje procesuirano je 3.728 poznatih počinilaca, a osuđeno je 2.380 lica, saopštilo je hrvatsko državno tužilaštvo.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.04.2011.

14:24

Default images

U vezi s tim periodom, podneto je ukupno 6.390 prijava protiv poznatih i nepoznatih lica, od čega je prijavljeno 439 pripadnika oružanih snaga.

Prijavljeno je 4.128 poznatih počinilaca, deo prijava protiv 400 lica je odbačen, navelo je hrvatsko tužilaštvo.

U saopštenju objavljenom na internet stranici, tužilaštvo ističe da je tokom druge polovine 1995. godine primilo velik broj prijava za krivična dela počinjena za vreme i neposredno nakon Oluje.

Prijave su se odnosile na dela protiv imovine, ali i prijave za ugrožavanje bezbednosti u slučaju paljevina, ubistava i u manjem broju za ratne zločine.

Otkriveno je i procesuirano, kako se navodi, 3.728 poznatih počinilaca, među kojima je procesuirano njih 395 još dok su bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Osuđeno je ukupno 2.380 lica.

Tužilaštvo ima evidentirano 2.262 prijave za krivična dela u kojima počinioci nisu otkriveni, a od toga podnete prijave za 24 ratna zločina u kojima počinioci nisu otkriveni.

U vezi s navedenim prijavama protiv nepoznatih, od nadležnih organa zatraženo je preduzimanje mera i radnji radi otkrivanja počinilaca. Za najteža krivična dela prijavljena su 33 lica zbog ubistva, a za to delo podnete su i 34 prijave protiv nepoznatog počinioca.

Zbog ratnog zločina podnete su tri krivične prijave protiv ukupno 10 lica, kao i za pomenuta 24 ratna zločina gde su počinioci nepoznati.

Hrvatsko tužilaštvo ukazuje da se u istraživanjima često ne razlikuju žrtve rata i žrtve krivičnog dela ubistva, odnosno žrtva krivičnih dela ratnih zločina, zbog čega tužilaštvo nastoji utvrditi koliki je ukupni broj žrtava krivičnog dela.

Evidentirani broj žrtava krivičnih dela ubistava je za vreme i nakon Oluje - 47, od čega su zbog ubistva 21 osobe procesuirana 33 počinioca, dok počinioci ubistava 26 žrtava nisu otkriveni.

Zbog krivičnih dela ratnog zločina za vreme i neposredno nakon Oluje procesuirano je 10 pripadnika hrvatskih oružanih snaga kojima se stavlja na teret ubijanje 11 lica, ističe tužilaštvo Hrvatske.

Navode se podaci Hrvatskog helsinškog odbora, po kojima je ukupan broj žrtava rata i krivičnih dela ubistava i ratnih zločina 677.

U UN Sektoru jug (Dalmacija i Lika) je 410 lica koja su izgubila život, a u UN Sektoru Sever (Kordun i Banija) je 191 lice izgubilo život, uz 76 ubijenih i nestalih u izbegličkim kolonama.

Državno tužilaštvo u svojim evidencijama ima ukupno 114 lica s ovih popisa.

Prema podacima Uprave za zatvorene i nestale Ministarstva porodice, branilaca i međugeneracijske solidarnosti, ekshumirano je 679 lica, dok se još 563 lica vode kao nestala.

Podneto je više od 6.000 prijava protiv poznatih lica za ratne zločine, od kojih je deo odbačen, a deo tih prijava je, zato što se radilo o drugim krivičnim delima u vezi s oružanom pobunom, upisano u upisnike krivičnih prijava za ta druga krivična dela, većinom za oružanu pobunu i terorizam.

Zbog toga tužilaštvo nema precizne podatke o broju prijava protiv poznatih lica za ratne zločine, ali navode da je za krivična dela u vezi s oružanom pobunom prijavljeno i zatim je pokrenut krivični postupak protiv 21.641 osobe, koje su kasnije obuhvaćene opštom amnestijom.

Hrvatsko tužilaštvo ističe da se još radi na predmetima krivičnih dela i da taj rad neće prestati, sve dok postoji mogućnost da je bilo ko od počinilaca ili naredbodavaca živ jer ratni zločini ne zastarevaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: