Srbija nema vakcine protiv besnila?

Kuršumlija -- 7 građana koje je u utorak u Kuršumliji ujeo pas lutalica nisu primili vakcinu protiv besnila; u domovima zdravlja koje su zvali rečeno im je da nemaju vakcine.

Izvor: Beta
Podeli

Neki od napadnutih građana tvrde da su zvali "mnoge" domove zdravlja i da im je rečeno da vakcine protiv besnila "nema nigde u Srbiji".

Psa, koji je, izgleda, ujeo svih sedmoro ljudi, sami su u utorak u centru Kuršumlije uhvatili napadnuti građani, nakon čega je uspavan, pa hitno poslat na ispitivanje u Novi Sad kako bi se utvrdilo da li je imao besnilo.

Jedan od opštinskih službenika koji se prvi našao na udaru psa lutalice, Bratislav Đorđević, rekao je da je napadnut ispred ulaza u zgradu Opštine i da je zatim bio očevidac napada na druge prolaznike.

"Problem je što tu vakcinu moramo da primimo u roku od 48 sati, a nama je danas (u utorak) rečeno da vakcina nema nigde u Srbiji", rekao je Bratislav Đorđević.

"U pitanju je jedan pas koji se izdvojio od drugih, prvo je ujeo mene, a zatim je nasrtao na sve prolaznike koji su se našli u blizini i sve ih je redom ujedao. Za kratko vreme je ujeo još šestoro ljudi", ispričao je Đorđević.

"Svi smo se zatim našli u epidemiološkoj službi Doma zdravlja i dobili upute da idemo u Niš, međutim, iz Niša je javljeno da nemaju vakcine", rekao je on.

Opština Kuršumlija je, kako je naveo, zatim dala automobile pacijentima da idu u Beograd, ali im je i iz Beograda javljeno da ni oni nemaju vakcine protiv besnila.

Sami morali da uhvate psa

Bratislav Đorđević je naveo da je jedino rešenje bilo da pacijenti uhvate psa i da ga prate kako bi utvrdili da li se radi o besnom psu.

"Drama oko pronalaženja vakcine trajala je celo popodne, zatim smo se organizovali, nas šestoro pacijenata se prikupilo kod mene u zgradi opštine da se dogovorimo šta ćemo dalje. Deca iz parka su nam pomogla da uhvatimo psa", rekao je Đorđević.

"Kasnije nam je javljeno da je pas humano ukonjen i da je poslat na analizu u Novi Sad u pratnji dvojice veterinara", rekao je Đorđević.

Biljana Jovanović, koju je, takođe ispred zgrade Opštine, pas ujeo za obe noge nanevši joj ozbiljne povrede, rekla je da je veoma uplašena jer nisu dobili vakcinu protiv besnila, a ne zna kakvi će biti rezultati iz Novog Sada.

"Celo popodne smo zvali telefonom mnoge domove zdravlja. Nigde je namaju. Ne znam šta će biti nama. Sutra ističe 48 sati od kako nas je ujeo taj pas", kaže Jovanovićeva.

Još dvoje napadnutih građana, Dragan Rajković i Dragan Jovanović, koje je pas napao ispred zgrade Opštine Kuršumlija, rekli su da vakcinu protiv besnila nisu uspeli da pronađu iako su pitali mnoge domove zdravlja u Srbiji.

Epidemiolog Veroslava Jovanović potvrdila je da je petoro od sedmoro građana koje je u Kuršumliji ujeo pas upućeno na dalje lečenje u Niš, jer, kako je kazala, ako se radi o nepoznatom psu, onda je ujed veoma rizičan.

strana 1 od 125 idi na stranu