Farsa ili častan čin Nikolića?

I dalje centralnu temu politike u Srbiji - štrajk Tomislava Nikolića - predstavnici vlasti nazivaju političkim promašajem, za opoziciju to je častan čin.

Izvor: B92

Nedelja, 24.04.2011.

23:53

Default images

Predsednik SNS Tomislav Nikolić prekinuo je štrajk žeđu u četvrtak, u nedelju je, pojevši uskršnje jaje kod patrijarha, okončao i štrajk glađu.

Vanredne izbore koje je zahtevao ulazeći u štrajk nije dobio, pa se postavlja pitanje šta je takvim rizičnim političkim potezom uopšte postigao.

Jedan od prvih koji je Nikolićev štrajk glađu i žeđu nazvao farsom bio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

"Cela priča je od početka bila čist falsifikat", komentarisao je Čanak poteze lidera naprednjaka Tomislava Nikolića.

"Kaže: 'ja ću sad da se ubijem glađu i žeđu ako ne bude vanrednih izbora'. A nedelju dana kasnije – 'uopšte nije važno kada će biti izbori, važno je da Srbiji krene'. On je ispao čovek koji je nesolidan i to je sada ukus koji ne može niko da ispere", naveo je on.
(Tanjug, arhiva)
"Samim tim, ja sam zato i preporučio da lepo počne da jede, prima penziju, igra se s unucima, završi političku karijeru i – zdravo. On to verovatno neće uraditi", rekao je Čanak u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

"Politički promašaj u predizbornoj godini"

Dušan Bajatović, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, jedne od članica vladajuće koalicije, smatra da je štrajk Tomislava Nikolića politički promašaj za Srpsku naprednu stranku u predizbornoj godini.
(Tanjug, arhiva)
"Pred kraj nekakve političke utakmice imali su dobre šanse imali su iz dobre šanse 'čistu stativu' i shvatili su da na ovaj način ne mogu da postignu političke ciljeve koje su proklamovali", rekao je on.

Prema Bajatovićevim rečima, prekid štrajka odlaskom kod patrijarha je pokušaj naprednjaka da celu stvar prikažu kao častan izlaz.

"Tražio se častan izlaz, koji je pronađen uz posrednu ulogu njegove svetosti patrijarha i Srpske pravoslavne crkve. Ustvari, to je bio izgovor da se ovaj štrajk, koji je bio politički promašaj završi", naveo je on.

Bajatović je još ocenio da susret predsednika SPS Ivice Dačića sa Tomislavom Nikolićem na uskršnjoj litrugiji i razgovor posle toga - nemaju nikakvog političkog značaja.

Vulin: Izbori su nam i dalje važni

đSa stavovima da je štrajk glađu i žeđu lidera naprednjaka bio politički promašaj ne slaže se Nikolićev koalicioni partner, Aleksandar Vulin iz Pokreta socijalista.
Vulin sa Tomislavom Nikoliæem i Veljom Iliæem (Tanjug, arhiva)
"Gospodin Nikolić je to uradio zato što je smatrao da je vreme da jednom simbolikom pokaže da institucije u ovoj zemlji ne funkcionišu ", kaže Vulin.

On tvrdi da su koaliciji oko Srpske napredne stranke izbori i dalje važni.

"Ovo što je on hteo da uradi na ovaj način, da skrene pažnju na ovaj način, u parlamentu nije mogao. Parlament o vanrednim izborima ne raspravlja. To radi samo predsednik Republike", naveo je Vulin.

"Predsednik Republike odlučuje o svemu, pa i o tome. Nemate vi sa kim da razgovarate. Ovo što je urađeno je možda bio jedini način ili jedan od načina da se u Srbiji sigurno ne desi neki Bengazi, da se ne desi nikakvo nasilje", kazao je Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: