Termin za ultrazvuk dojke tek 2012.

I pored značaja preventivnog pregleda dojki, u kragujevačkom Kliničkom centru slobodnih termina za ultrazvučni pregled ima tek u idućoj godini.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2011.

23:30

Default images

I dok u toj ustanovi tvrde da je preventiva u domenu primarne zaštite, u kragujevačkom Domu zdravlja kažu da za ovu vrstu dijagnostike nemaju potrebnu opremu.

Pacijentkinje iz Kragujevca, ali i Batočine, Rače, Knića, Lapova, pa i Aranđelovca, ultrazvučni pregled dojke na teret zdravstvenog osiguranja mogu obaviti samo u kragujevačkom Kliničkom centru.

U toj ustanovi kažu da se oni rade samo na jednom aparatu, koji između ostalog služi i za dijagnostiku drugih mekih tkiva. "Statistika govori da je u toku prošle godine odrađeno 6.200 regularnih pregleda u radon vreme, što ako bi računali po danu iznosu 24 pregleda u toku radnog dana", kaže Vanja Đorđević, PR Kliničkog centra Kragujevac.

Mimo liste čekanja primaju se pacijentkinje sa naznakom “hitno”, koje su već na nekom od odeljenja, ali i one koje su spremne da za pregled izdvoje 1.500 dinara.

"Radno vreme je od 7 do 7 uveče, iza tog radnog vremena naši lekari, naš medicinski tim, ostaje takođe van radnog vremena i radi te, da ih nazovemo, komercijalne preglede", kaže Đorđevićeva.

Lista čekanja za ultrazvuk dojke bila bi znatno kraća, kažu u kragujevačkom Kliničkom centru, kada bi se preventivni pregledi obavljali u ambulantama, kao što je to, kako tvrde, slučaj u drugim gradovima. Međutim, u kragujevačkom Domu zdravlja i pored četiri ultrazvučna aparata i obučenog kadra, preglede dojke ne mogu da obavljaju jer, kako tvrde, nemaju odgovarajuće sonde.

"Trenutno je takva situacija da se radi samo u Kliničkom centru. Ja mislim da će na radiologiji kod nas početi da se radi, oba radiologa su komepetntna i mogu da rade ove ultrazvučne preglede, i milsim da je pitanje dana kada će početi. Trenutno nemamo sondu i mislim da će taj problem biti rešen", kaže Ivica Magdić iz Doma zdravlja Kragujevac.

Ultrazvučna dijagnostika dojki, naročito značajna kod žena mlađih od 40 godina kojima se ne preporučuje mamografija, na listi je usluga koje zdravstvene ustanove treba da pruže pacijentkinji u roku od 30 dana. Ukoliko se to ne desi, pacijentkinja ima pravo da se pregleda u privatnoj ordinaciji i refundira novac.

Ukoliko zdravstvena ustanova nije u mogućnosti da izvrši pregled u roku od 30 dana, osiguranom licu se izdaje potvrda zbog čega ustanova nije u mogućnosti da pruži tu uslugu i osigurano lice može to da odradi u privatnoj praksi ili drugoj ustanovi gde može to da ostvari, kaže Gojka Jevtović iz RZZO Kragujevac.

Ovakva procedura se, međutim, kako kažu u Zavodu za zdravstveno osiguranje, odnosi na hitne slučajeve i pacijente kod kojih već postoji sumnja na bolest, tako da će preventiva, bar za Kragujevčanke, umesto potrebe do daljeg ostati luksuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: