Minimalne kazne za "obrazovce"

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na dve godine zatvora zbog nasilja tokom Parade ponosa, pritvor ukinut do pravosnažnosti. Minimalne kazne svim optuženima.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2011.

12:05

Default images

Pošto mu je ukinut pritvor u kome je proveo šest meseci, vođa ultradesničarske organizacije je pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Njegova supruga Jelena osuđena je na godinu dana kućnog pritvora jer je trudna, a Krsta Milovanović i Damir Grbić na godinu i po zatvora. Ostalih 13 optuženih osuđeno na kazne zatvora od osam meseci do godinu i po.

Optuženi su tako dobili minimalne kazne, jer je za dela za koja se terete zaprećena kazna od jedne do 12 godina zatvora.

Sud je ukinuo pritvor desetorici optuženih, koji im je određen posle hapšenja na dan Parade ponosa, a pritvor će im biti uračunat u kaznu.

Sudija Danko Laušević rekao je da je Mladen Obradović sa još trojicom kolovođa organizovao nerede, odredivši grupe koje će činiti nasilje radi izazivanja mržnje na diskriminatorskoj osnovi. Svi osuđeni imaju pravo da na ovu presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka.

Na izricanju presude bili su i organizatori Parade ponosa, aktivisti gej organizacija i pripadnici Obraza, a posle suđenja bilo je verbalnih provokacija.

Tomo Zorić, portparol republičkog tužilaštva, rekao je da je zadovoljan osuđujućom presudom.

"Smatramo da je ona adekvatna, sa obzirom na iskazani stepen društvene opasnosti, i da je efektna sa stanovišta generalne prevencije. Što se tiče odluke o kazni, tek po dobijanju pismenog otpravka presude zauzećemo stav oko žalbe u pogledu visine kazni", rekao je Zorić.

Goran Petronijević, branilac Mladena Obradovića, najavio je da će odbrana detaljne razloge izneti u žalbama.

"Smatram da ovakva presuda ne može da opstane, pa ni čak u ovakvom pravosudnom sistemu. Sada se vidi da su reforme rađene da bi se obezbedio pravosudni sistem koji će slušati vlasti", kaže Petronijević.

Iako su se na jednom mestu našli "ljuti protivnici", sa jedne strane pripadnici Obraza, a sa druge aktivisti gej organizacija, incidenata u Palati pravde nije bilo. Međutim, bilo je verbalnih provokacija i uvreda.

"Ova presuda je bitna jer je prva koja se odnosi po osnovu diskriminacije nad LGBT osobama. S druge strane, ona je simbolična jer je ispod donjeg minimuma zaprećenih kazni. Dakle, videćemo kako će se odvijati, pitamo se da li je visina presude adekvatna za sve što se dešavalo 10. oktobra, broj povređenih policajaca i štetu koja je naneta i tako dalje", rekao je Lazar Pavlović, predsednik Gej-strejt alijanse. Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava iznenađen je visinama izrečenih kazni jer su one ispod zakonskog minimuma. On međutim dodaje da je pomak što je suđenje ovog puta završeno, jer su optužnice za takva dela u Srbiji do sada najčešće zastarevala.

Interesovanje javnosti za presudu vođama Obraza, čiju zabranu je tražilo Tužilaštvo zbog širenja mržnje, bilo je ogromno, pa je presuda saopštena u najvećoj sudnici Višeg suda. Pripadnici Obraza organizovano su došli u Palatu pravde. Među njima su bili i poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković, brat Radovana Karadžića - Luka i nekoliko pripadnika Srpske radikalne stranke i Ravnogorskog pokreta.

Optužnica

Mladen Obradović i još 13 osoba optuženi su kao kolovođe grupe koja je u oktobru prošle godine izazivala nerede na ulicama Beograda.

Tužilaštvo je tvrdilo da je teza odbrane da su optuženi krenuli u odbranu pravoslavlja neprihvatljiva, već da se radi o diskriminaciji i organizovanju nereda.
Zbog nereda privedeno 249 osoba (FoNet)
U završnoj reči tužilaštva navodi se da parola "borićemo se svim sredstvima" nije u duhu pravoslavlja, kako to članovi Obraza žele da predstave, kao i da je neprihvatljivo objašnjenje Obradovića da parola 'čekamo vas' nema preteću poruku.

Odbrana je tražila oslobađanje od krivice, uz tvrdnju da su svi optuženi išli na molitvu, a ne da izazivaju nerede po gradu. Branioci su optužili vlast za izazivanje nereda i tvrdili da je suđenje montirano i predstavlja politički progon.

U neredima pre, tokom i nakon Parade ponosa, prve javnog skupa LGBT zajednice u Srbiji na više lokacija u centru grada povređeno je 147 policajaca i 25 huligana, a ukupna šteta u Beogradu bila je više stotina hiljada evra. Tom prilikom privedeno je 249 osoba, od čega 54 maloletnika.

Podsećamo i da je republičko tužilaštvo pre dve godine zatražilo zabranu Obraza, tvrdeći da pripadnici tog pokreta šire mržnju i diskriminaciju. Ustavni sud još nije odlučio o tom zahtevu.

Obradović: Duboko nepravedna presuda

Mladen Obradović je po puštanju iz pritvora rekao da je presuda duboko nepravedna.
Obrazovci danas ispred Palate pravde (Beta)
"Sve što budemo imali da kažemo moji advokati i ja ćemo izraziti u žalbi", rekao je Obradović novinarima po izlasku iz Okružnog zatvora oko 14 časova, dva sata pošto mu je izrečena presuda i ukinut pritvor u kom je proveo više od šest meseci.

Za njega, sudski postupak predstavlja veliko i značajno iskustvo koje će, kako je rekao, pomoći da budu još jači.

"Niko ne može da vam uzme vašu unutrašnju slobodu, gde god se vi nalazili, uostalom Srbi se uvek bore za krst časni i slobodu zlatnu i ta borba je neprestana", poručio je Obradović.

Karadžić: Blage kazne neefikasne protiv nasilja

Komesar za ljudska prava Liberalno-demokratske partije Marko Karadžić izjavio je da je presuda Obradoviću neadekvatna.

Karadžić je rekao da efikasna borba protiv nasilja podrazumeva jasno definisanu politiku prevencije, a ne minimalne sankcije.

"Postavlja se pitanje da li su vođa i članovi Obraza u stanju da organizuju onako masovne nasilničke demonstracje koje dovode u pitanje stabilnost države i živote građana u ovoj zemlji, jer ako jesu u stanju da to urade, onda je ova kazna potpuno neadekvatna", kazao je Karadžić.

Ako su, sa druge strane, Obradović i ostali osuđeni aktivisti "Obraza" samo izvršioci, neminovno je, prema Karadžićevim rečima, da odgovaraju i oni koji su im davali podršku, a to su neki verski velikodostojnici, određene političke stranke i državne strukture.

Miletić: Presuda je šamar ljudskim pravima u Srbiji

Goran Miletiæ
Goran Miletić, programski direktor za zapadni Balkan organizacije Zaštitnici ljudskih prava (Civil Rights Defenders), kaže da je presuda je šamar svima koji se bave ljudskim pravima iz mnogo razloga.

"Prvo, od početka je bilo jasno da je optužnica veoma loša, da se temelji samo na SMS porukama koje su jedni drugima slali i još par dokaza koji nisu toliko bitni. U optužnici se 'seksualna orijentacija' i 'Parada ponosa' pominju par puta i to zato što su morali da budu pomenuti, a ne kao suština priče. Tužiteljka je od početka (optužnice) pa do kraja postupka (završna reč) tretirala LGBT zajednicu kao nešto užasno, o čemu svedoči da je reči 'dabogda ti unuče bilo peder', koje joj je uputio jedan od optuženih, shvatila kao veliku uvredu", navodi Miletić u svojoj reakciji, koju u celini možete pročitati u rubrici "Mišljenja".

"Dakle, tužiteljka je ovaj deo građana Srbije shvatila kao zlo koje treba trpeti, a ne građane koji su žrtve kršenja ljudskih prava u ovom slučaju. Reči portparola Tužilaštva Tome Zorića da su 'zadovoljni presudom' su u najmanju ruku uvreda za građane Srbije, bez obzira da li vam se Parada svidela ili ne", navodi Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: