Hrvatska tužba gubi argumente?

Beograd -- Pravini eksperti predviđaju da posle presude Gotovini i Markaču, hrvatska tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu gubi argumente.

Izvor: B92
Podeli

U Hrvatskoj se ne smiruju strasti posle haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine u akciji "Oluja".

U poslednjoj u nizu reakcija, predsednik hrvatskog Sabora Luka Bebić rekao je da je to presuda celoj državi i da su generali predvodili legitimnu i legalnu oslobodilačku operaciju.

Stručnjak za međunarodno pravo Radoslav Stojanović kaže da je naročito važan deo presude u kome se kaže da je "Oluja" bila zločinački poduhvat na čijem čelu je bio Franjo Tuđman.

"Međunarodni sud pravde poštuje presude u Haškom tribunalu. Prema tome, ova presuda Gotovini je loša za hrvatsku tužbu, koju su oni podneli protiv Srbije za genocid. Jer, ovim se pokazuje da se ne radi o genocidu nego o građanskom ratu", kaže on za B92.

"Meni je uvek bilo smešno proslavljanje kao velike pobede u domovinskom ratu, a ta pobeda je izgledala ovako: 230.000 hrvatskih vojnika ide na teritoriju sa 30.000 stanovnika. Eto, to je bila 'Oluja'", dodaje Stojanović.

Nakon haške presude Gotovini i Markaču, u Hrvatskoj je znatno opala podrška članstvu u Evropskoj uniji. Prema istraživanju, koje je sprovela agencija Ipsos puls, pre samo nedelju dana za ulazak Hrvatske u Uniju bilo je 60 odsto anketiranih građana te zemlje, a sada samo njih 35 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu