Nikolić: Štrajk glađu do izbora

Beograd -- Na protestu opozicionih partija, koje predvode naprednjaci, Tomislav Nikolić objavio da je stupio u štrajk glađu koji neće prekinuti dok se ne raspišu izbori.

Izvor: B92
Podeli

"Ja od jutros ne uzimam vodu i hranu", rekao je lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić na mitingu ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Nikolić je poručio okupljenima da prihvate njegovu odluku kao njegov poslednji način borbe za bolju Srbiju.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić zamolio je učesnike protesta da taj potez shvate kao njegov "lični i hrišćanski čin".

"Mi smo uradili sve što jedna normalna i demokratska stranka može da uradi da bi se raspisali izbori. Nismo nudili rušenje izloga, institucija, Beograda, a sad nudimo svoju žrtvu", rekao je Nikolić.

Neka gleda režim kako odlazimo jedan po jedan, ali neće dočekati da svi odemo, rekao je Nikolić.

On je rekao da "Srbija ponekad i zaslužuje poneku žrtvu".

"Borise Tadiću, kada mi se nešto loše desi, raspiši izbore zbog građana Srbije koji će živeti i bez mene i bez tebe", poručio je Tomislav Nikolić.

Podsetimo, Nikolić je ranije rekao da očekuje da će vlast već danas odlučiti da vanredne izbore zakaže za 18. decembar, jer, kako je najavio, naprednjaci će na mitingu izneti ponudu pred kojom, kako se izrazio, niko neće moći da ostane nem.

Bez reakcije iz DS

Iz Demokratske stranke za sada, kako je za B92 rečeno, neće reagovati na ultimatum Tomislava Nikolića za raspisivanje vanrednih izbora.

Okupljenima na platou ispred Doma Narodne skupštine obratili su se i ostali lideri partija okupljenih na mitingu - potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, kao i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Među onima koju su govorili na današnjem mitingu bili su i predsednik Romske partije Srđan Šajin, profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić, kao i sekretar Udruženja paraplegičara Beograda Vukašin Bošković.

Takođe, govorili su i predstavnik Srba sa Kosova Milan Ivanović, kao i Zoran Dragišić, predstavljen kao predsednik Inicijativnog odbora Radničko-seljačkog pokreta Srbije.

Nakon zavšetka mitinga, rano po podne, lideri i aktivisti naprednjaka i lideri koalicionih partnera posedali su na stiropore na bini.

Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Velimir Ilić pozvali su potom simpatizere koji su ostali okupljeni oko bine kod Narodne skupštine da se raziđu, ali su oni to odbili skandirajući "Nećemo, nećemo" i "Hoćemo na Dedinje".

Vučić: Dosta lopovskog režima

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je da je Srbiji "dosta lopovskog režima, koji je opljačkao celu Srbiju".

Vučić je ponovio zahtev za vanrednim izborima - ne pominjući datum - kako bi opozicija, kako je rekao, izvukla Srbiju iz krize u koju je uvela korumpirana vlast DS, SPS i G17.

"Neće nas uplašiti pretnje Tadića. Svojim lažovizijama i prljavim novinama režim ne može da sruši narodnu energiju i otpor, jer narod niko nije pobedio, pa neće ni DS, SPS i G17 plus", kaže Vučić.

"Svakog dana Tadićev režim poručuje kako nemamo program, a oni imaju program. Njihov program je kako da se opljačka Srbija, a naš da dovedemo nove investitore i usvojimo nove zakone o javnim nabavkama, vladi, manje korupcije, poštenija raspodela i manje kriminala i da izvučemo Srbiju iz najveće krize u kojoj se našla", rekao je Vučić, koji se usprotivio i prodaji Telekoma Srbija.

Vučić je okupljene više puta zamolio da ostanu mirni i da "nijedan kamen ne poleti".

"Danas je dug dan, ali vas molim da nijedan kamen ne poleti. Ne treba nam razbijanje institucija. Mi hoćemo izbore i borbu protiv lopova. Nas je više ovde nego njih u celoj Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će skup "potrajati", ali nije precizirao kakav će biti dalji tok događaja.

Ilić: Nenormalni ako ne raspišu izbore

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić poručio je vladajućoj koaliciji da "nije normalna", ako ne raspiše vanredne izbore.

"Posle svega što ćete videti danas, ako sutra ne raspišete izbore, vi niste normalni", rekao je Ilić na mitingu dela opozicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Srbija, naveo je Ilić, ne radi, nije se zaposlila, ne prima platu i ne može da plati struju.

"Srbija ne može da preživi sa vama i zato nam trebaju izbori i zato treba da odete", poručio je Ilić vlastima i ocenio da je to demokratski, jer postoje "bolji sa kojima će Srbija biti srećnija".

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ocenio je da je Srbija umorna od "kradljivih i prebogatih" ministara, "lažljivih" političara i predsednika, za kojeg smatra da je predsednik samo svoje stranke, a nikad cele Srbije.

"Danas je Srbija došla da se upozna sa onima koji je vode, da im se predstave, jer je ovi koji vladaju ne poznaju", rekao je Vulin na mitingu. Prema njegovim rečima, vlasti "na svojim televizijama ne vide nezaposlenost, bedu, nesreću, i ne vide u šta su pretvorili Srbiju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu