Drašković: Memorijalni centar Draži

Lider SPO Vuk Drašković položio je venac na mesto pogubljenja generala Dragoljuba Mihailovića i rekao da na tom mestu Srbija mora da podigne Memorijalni centar.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.04.2011.

15:58

Default images

Drašković je naveo da će to postati mesto "nacionalnog hodočašća".

"Nadam se da će današnji dan biti most i za premošćenje zabluda srpskog naroda, mržnje, lutanja..", rekao je Drašković ocenjujući da je došlo vreme izmirenje na hiljade porodica koje su "pukle po šavovima podele Tito ili Draža".

Prema njegovim rečima, vreme, narod i istorija biće sudija koja će izreći konačnu presudu o ideološkom sukobu njih dvojice.

Današnji dan, kako je istakao, nije kopanje po prošlosti i vraćanje u prošlost, ali se i danas u Srbiji i srpskom narodu bije bitka kuda - da li smerom koji je pobedio 1945. ili smerom za koji se borio general Draža Mihailović, a za koji se u javnosti plasira laž da je njegov pokret bio izdajnički, kolaboracionistički.

"Oni koji su ga ganjali, zarobili i osuđivali bili su Srbi, onaj koji mu je ovde pucao u potiljak bio je Srbin, oni koji su posuli živi kreč po njemu bili su Srbi. Samo vrhovni nalogodavac nije bio Srbin", rekao je lider SPO.

On je kazao da se i danas konstrukcijama pokušava da natovari istorijska laž da je Draža Mihailović bio ono što nije bio.

"Da je pobedio Draža Mihailović, danas bi Jugoslavija bila evropska ustavna parlamentarna kraljevina, ne bi bilo tragičnog rata na kraju 20. veka i odavno bi bili u Evropskoj uniji i NATO alijansi", ocenio je Drašković.

On je rekao da se danas mnogi koji seju mržnju prema Hrvatima, Muslimanima, Albancima pozivaju na generala Dražu Mihailovića i govore da ga slede, a u stvari ga ne slede već ga "ubijaju".

"Puno je onih koji propovedaju otvorenu mržnju prema Evropi i Zapadu opet se pozivajući na Dražu Mihailovića. I oni ga sramote i ubijaju. Kao što su ga osramotili i oni Srbi koji su u nedavnom ratu činili ratne zločine i etnička čišćenja, tobože u ime generala Draže", naveo je lider SPO.

"Nema dileme kada je u pitanju istorijska uloga Draže"

General jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović ubijen je i sahranjen na Adi Ciganliji, u blizini mesta na kom se nekad nalazio zatvor, saopštili su juče članovi Komisije za otkrivanje istine o njegovoj smrti.

Prema podacima do kojih je došla Komisija, u neposrednoj blizini nekadašnjeg zatvora, 17. jula 1946. godine u ranim jutarnjim satima pogubljen je Draža Mihailović i tu sahranjen.

Reč je o primarnoj grobnici iz koje je njegovo telo najverovatnije, prema svedočenjima, prebačeno na drugu lokaciju.

Okupljeni nisu do kraja sigurni da se baš na ovom mestu nalaze posmrtni ostaci vođe Ravnogorskog pokreta.

Među onima koji su, kako kaže, došli da odaju poštu je i glumica Olivera Katarina, koja kaže da nema dilema kada je u pitanju Draža.

Pomen je na Adi Ciganliji danas u prisustvu članova SPO, članova Državne komisije za otkrivanje istine o okolnostima smrti Mihailovića Slobodana Homena, Slobodana Markovića i mnogih drugih, služio episkop hvostanski Atanasije.

"Poslednje što je video na ovom svetu bila je cev uperena u njega, poslednje što je čuo bio je pucanj, poslednje što je osetio bilo je pečenje na grudima", rekao je episkop Atanasije.

Ali, naveo je Atanasije, na ovom mestu, 65 godina posle toga, mi pokazujemo da taj čovek ne treba da bude zaboravljen.

Pomenu su prisustvovali i članovi državne komisije. Komisija nastavlja posao i uskoro će se znati da li su posmrtni ostaci Mihailovića i dalje tu ili su premešteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: