Hrana generator inflacije

Beograd -- Nakon što je guverner NBS ukazao da najveći pritisak na inflaciju vrši skok cena hrane Vlada planira da donese mere kojima hrana neće biti generator inflacije.

Izvor: B92
Podeli

To su najavili premijer Mirko Cvetković i resorni ministar Dušan Petrović, ali nisu mogli da preciziraju ni kakve će to mere biti, niti kada će biti donete.

Ekonomski analitičar Stojan Stamenković ukazuje da je na rast cene hrane u Srbiji između ostalog uticao rast cene hrane na svetskom tržištu kao i neki neracionalni potezi države koja nije razmišljala na vreme.

"Veliko je pitanje kakva će biti ova godina u svetu, jer cene hrane su otišle nagore, između ostalog, i zbog toga što je cela prošla godina u svetu izazvala to povećanje cena hrane u svetu, pa se to prenelo i kod nas", kaže on.

"Može da se postavi pitanje, ja to pitanje sebi stalno postavljam, zašto vlada prošle godine, kada je pšenica bila na ceni koja je označena kao bescenje, nije obezbedila veće rezerve te pšenice za veće intervencije danas, nego se sada poseže za merom koja nije dobra, a to je ovo maksimiranje ove cene hleba i zabrana izvoza pšenice", objašnjava Stamenković.

strana 1 od 52 idi na stranu