O nagodbi sa Cecom odlučiće sud

Beograd -- Tužilaštvo prihvatilo nagodbu sa Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom, prema kojoj će one platiti kaznu i izdržati kaznu kućnog zatvora. Konačnu reč daje sud.

Izvor: B92
Podeli

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić potvrdio da je tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice sa Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom Ocokoljić.

Prema sporazumu sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, o kome sud tek treba da se izjasni, Ražnatovićeva i Ocokoljićeva platiće državi milion i po evra i izdržavaće kaznu kućnog zatvora.

U kaznu od godinu dana kućnog pritvora biće uračunata četiri meseca koje je folk pevačica Svetlana Ražnatović provela u pritvoru 2003, kada je uhapšena u akciji "Sablja".

Nagodba podrazumeva i milion i po evra novčane kazne koju će i Ražnatovićeva (inače udovica Željka Ražnatovića Arkana) i njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić solidarno uplatiti, kako je B92 javio u ponedeljak uveče.

Tokom izdržavanja kazne, najpoznatija domaća folk pevačica moraće da nosi elektronsku narukvicu oko nožnog zgloba. Porodičnu kuću će moći da napušta samo uz posebnu dozvolu suda. Takođe, tokom izdržavanja kazne Svetlana Ražnatović neće imati pravo da se pojavljuje u javnosti.

Tužilaštvo: Velika pobeda

U Tužilaštvu smatraju da je sporazum njihova velika pobeda i da je novac koji će optužene sestre uplatiti u budžet republike ubedljivo najveća ikad naplaćena novčana suma u krivičnim postupcima u Srbiji.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić je rekao da je Svetlana Ražnatović priznala krivicu, kao i sve ono za šta ih optužnica tereti - zloupotrebe prilikom prodaje 10 fudbalera i držanje oružja i eksplozivnih materija.

Inače, Viši sud tek treba da se izjasni o sporazumu, a kako je za B92 potvrđeno u tom sudu - za to ne postoji nikakav rok.

"Sud može da prihvati, odbaci..."

Profesor Pravnog Fakuleta Goran Ilić kaže da sud može da odbaci sporazum ili da ga prihvati, ali da do sada nije bilo slučajeva da se traži izmena nagodbe.

"Sporazum nije 'zakucan', vi imate pravo da, uz obostranu saglasnost, njime raspolažete", objašnjava Ilić.

"Da li sudska sugestija može da doprinese da vi svoju odluku malo pooštrite ili ublažite - za sada nisam imao prilike da zapazim da li je sud imao u tom segmentu neku zapaženiju ulogu. Koliko sam razumeo, praksa je pokazala da je sud uglavnom one sporazume koji su predlagani prihvatao u neizmenjenom obliku", rekao je Ilić.

Optužnica protiv Ražnatovićeve je podignuta pre dve nedelje posle osam godina istrage koja je više puta proširivana i mirovanja predmeta u fioci.

Nekadašnjoj "prvoj dami" fudbalskog kluba Obilić pretila je kazna od 12 godina zatvora zbog optužbe da je prodajom deset fudbalera, zajedno sa sestrom, od 2000. do 2003. nezakonito pribavila 4 miliona maraka i oko 3 i po miliona dolara.

Georgijev: Tužilaštvo bilo blago

Prve informacije o nagodbi Svetlane Ražnatović pokazuju da je Tužilaštvo bilo blaže u tom slučaju nego kada je reč o drugim vodećim ljudima fudbalskih klubova, koji su takođe predmet istrage, smatra novinar "Vremena" i internet portala BIRN Slobodan Georgijev.

"Vidimo da (bivšem predsedniku FSS, Zvezdanu) Terziću odbija zahtev da se brani sa slobode, ne dozvoljavaju mu da plati kauciju. Dakle, tu postoji neki stav. Isto je (bivšim predsednikom Crvene zvezde) Draganom Džajićem, o čijoj imovini je doneta odluka da bude privremeno zaplenjena. Dakle tu se igra malo oštrije nego u slučaju gospođe Ražnatović", rekao je on.

On veruje da je Ražnatovićeva zadovoljna ovakvim ishodom.

Možete pogledati snimak gostovanja Slobodana Georgijeva u vestima TV B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu