Čačak: Pao avion, četvoro poginulo

Teška avionska nesreća, kada je iz nepoznatih razloga avion oko 14 sati pao i zapalio se, dogodila se u naselju Mrčajevci kod Čačka. Poginule su četri osobe.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

15:42

Default images

Nastradali su pilot i vlasnik aviona tipa "Cesna 172" Milun Vukolić i njegovi saputnici Dragutin Đorem (37) i Boro Ilić (59) godina, obojica iz Mrčajevaca.

Identitet četvrte osobe nije utvrđen. Istražni sudija i policija su na licu mesta.

Portparolka čačanske policije Biljana Nastić je rekla da će sutra biti obavljena obdukcija tela četvrte žrtve kako bi se utvrdio njen identitet.

Prema njenim rečima, tela sve četiri žrtve su danas kasno posle podne izvučena iz ostataka aviona i bila su ugljenisana.

Prethodno je MUP, u toku dana, saopštio da su poginule tri osobe.
Kako je došlo do nesreće biće poznato u toku dana, rekla je za B92 Katarina Milosavljević-Andrić iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije. Ona kaže da nadležna komisija stigla na lice mesta, i zajedno sa civilnim organima, počela uviđaj.

Milosavljević-Andrić nije mogla da precizira kada će komisija za utvrđivanje uzroka udesa u civilnom vazduhoplovstvu tog Direktorata, kao i policija i pravosudni organi moći da saopšte uzroke nesreće.

Dragoslav Stojanović, koji je trebalo da poleti u narednoj turi panoramskog leta sa istim pilotom,kaže da su nastradali putnici poleteli su sa aerodroma u Preljini kod Čačka oko 13.30 sati, ali je iz nepoznatih razloga avion pao oko 14 sati nedaleko od centra naselja Mrčajevci.

Putnici su nastradali na licu mesta, a prilikom pada avion je zakačio žicu dalekovoda i zapalio se. U neposrednoj blizini mesta gde se srušio avion bilo je nekoliko meštana koji su videli pad letelice.

"Avion bio ispravan"

Mali privatni avion bio je tehnički ispravan, kaže pilot Pero Marić.

"Pilot je proverio motor, levi, desni magnet, mirno napravio zaokret i odleteo ka Čačku", rekao je Marić, koji je trebalo da obavi naredni let, ka Gornjem Milanovcu.

Marić je izjavio da je kontrola letenja iz Lađevaca dala saglasnot da avion poleti sa sportskog aerodroma Preljina, kod Čačka, u 13 časova i 30 minuta.

"Bilo je predviđeno da let traje 15 do 20 minuta od Preljine do Čačka, ali su pilot i članovi posade odlučili da promene pravac i odleteli su na suprotnu stranu, ka Mrčajevcima, rekao je Marić.

Sa preljinskog aerodroma se organizuju panoramski letovi, a danas je bio letački dan, izjavio je Marić. Avion koji se danas srušio proizveden je 1978. godine.

U poslednje dve godine 10 udesa

Pad privatnog aviona ''Cesna 172'' bio je deseti udes u civilnom vazduholovstvu Srbije u ovoj i prošloj godini.

Prethodno je, 7. marta, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", letilica istog tipa, mađarske firme "Cegcentrum", sletela bez izvučenog stajnog trapa, a dva člana posade prošla su bez povreda.

Prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u Srbiji je u prethodnoj godini evidentirano osam udesa raznih letilica u kojima je bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

"Cesna sigurna letelica"

Mirko Anžel bivši vojni i probni pilot i instruktror letenja koji između ostalog ima bogato letačko iskustvo u na avionu Cesna 172, izjavio je da "Cesna" spada u bezbednije letelice i nabrojao moguće uzroke pada jednog takvog aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: