Ko je nadležan za "tužnu Moravu"?

Obale Južne Morave prekrivene plastičnim kesama i flašama. Odgovornost ne prihvataju ni Ministarstvo, ni lokalne samouprave. Sutra inspekcija izlazi na teren.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

19:28

Default images

Nakon emitovanja priloga B92, resorno ministartvo za životnu sredinu najavilo je da će već sutra poslati inspekciju u Vranje.

Odgovornost za takav prizor ne prihvataju ni nadležne inspekcijske službe, ni lokalne samouprave. Deponije duž Južne Morave dominantan su prizor za putnike na auto-putu, koji je od Leskovca skoro do Vranja uz samu reku.

Na internetu se pojavio snimak koji su napravili članovi rafting kluba kada su pre desetak dana pokušali da se bave ovim sportom na Južnoj Moravi. U toj nameri sprečila ih je ogromna količina smeća: U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su lokalne samuprave u obavezi da na svom području identifikuju i očiste divlje deponije kako velike bujice ne bi povlačile smeće u korito reke.

Svaka lokalna samuprava bi preko svojih inspekcijskih službi, kažu u Ministarstvu, trebalo da se bavi rešavanjem ovakvih problema.

U Javnom preduzeću "Srbija vode" kažu da je ovo uobičajen prizor na mnogim rekama širom Srbije, jer nadležnosti nisu precizno definisane, a kaznena politika je slaba.

Iako su najveće količine smeća snimljene na potezu kod Vranjske banje, u Vranju nismo uspeli da saznamo ko je za to nadležan.

U Sekretarijatu za inspekcije i zaštitu životne sredine Vranja kažu da oni nisu zaduženi za kontrolu Južne Morave, ali u kabinetu gradonačelnika saznajemo da bi upravo ova inspekcijska služba trebalo da kontroliše odlaganje otpada u blizini reke.

Reakcija: Ministarstvo sutra šalje inspekciju

Nakon emitovanja ovog priloga, resorno ministartvo za životnu sredinu najavilo je da će već sutra poslati inspekciju u Vranje gde će zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti pokušati da uklone naslage đuberta na Južnoj Moravi.

Oni kažu da je u ovom slučaju reč o uklanjanju komunalnog otpada koji se može trenutno sanirati. Ipak kako bi ubuduće prestali da gledamo ovakve slike po domaćim rekama neophodno je da svi građani đubre odlažu na postojećim i zvaničnim a ne divljim deponijama.

Milan Kinđić, direktor akcije "Očistimo Srbiju", kaže za B92 da formalno gledano to nije nadležnost ministartva jer je reč o komunalnom otpadu za koje su pre svega zadužene lokalne vlasti.

"Akcija 'Očistimo Srbiju' služi tome da pokušamo da zajednički rešimo probleme. Zato ćemo sutra u Vranju identifikovati ne samo mesto u kome se to nalazi i kako je moguće rešiti taj problem, nego ćemo identifikovati i šta je uzrok tome. Znamo tačno da su neke od divljih deponija na obali reke i verovatno je zbog porasta nivoa došlo do probijanja nasipa ili obaloutvrda koje su omogućile da taj otpad uđe u reku", kaže Kinđić.

"Dugoročno rešenje za ovakve slike na gotovo svim rekama u Srbiji je da se otpad odlaže na određenim i postojećim deponijama a ne divljim. Takođe veliki problem je što su i zvanične deponije u Srbiji uglavnom na obalama reka i svaki veći vodostaj odroni te deponije i dugoročno gledano jedino rešenje je kvalitetno deponovanje na sanitarnim deponijama koje će biti izgrađene po svim propisima", kaže direktor akcije "Očistimo Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: