Venecijanska prepreka na putu ka EU

Posle spornog Zakona o akcizama, kritike Brisela na putu Srbije ka kandidaturi dobili i nacrti Zakona o izboru poslanika i Zakona o finansiranju stranaka.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

22:00

Default images

Vremena za donošenje ključnih evropskih zakona, koji vode dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, sve je manje a problemi kao da se gomilaju.

Venecijanska komisija, telo Saveta Evrope, smatra da nisu napisani po evropskim standardima.

Izveštaj Venecijanske komisije o nacrtu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, koje, prema oceni te komisije, sadrže odredbe suprotne evropskim standardima, kao i dalja reforma pravosuđa, bile su danas glavne teme u republičkom parlamentu.

Vladajuća većina je poručila da će nastojati da nađe rešenja koja će biti u skladu sa stavom Venecijanske komisije, koja je kritikovala mogućnost da političke partije imenuju polovinu poslanika sa liste, i evropskim standardima.

Srpska radikalna stranka je preporuke Venecijanske komisije ocenila kao mogućnost da parlament postane “buvlja pijaca”, na kojoj će se trgovati mandatima i tako izigravati izborna volja građana.

Poslanici na plenumu raspravljaju o setu pravosudnih zakona, za koje je ministarka pravde Snežana Malović izjavila da su veoma važni za nastavak dalje reforme pravosuđa, kao i za stvaranje normativnog okvira za efikasniji rad pravosuđa i zaštitu i ostvarivanje prava građana i pravnih lica.

Nacrt zakona o izboru narodnih poslanika ukida sporne blanko ostavke ali i dalje ograničava slobodu poslanicima, u delu kojim im zabranjuje da prelaze iz jednog poslaničkog kluba u drugi, zaključili su eksperti Venecijanske komisije.

"Evropa ne traži od nas da promenimo izborni zakon, da pređemo na većinski ili pak mešani sistem, ali oko ukidanja blanko ostavki i redosleda na kojima na listi se ulazi u parlament, tu je zahtev veoma jasan i bilo kakvi dodatne rasprave tu neće mnogo pomoći jer jednostavno mi te uslove moramo da ispunimo", rekao je Božidar Đelić.

Marko Blagojević iz Cesida kaže da je iznenađen činjenicom da je parlament uputio Venecijanskoj komisiji nacrte zakona koji ne samo da su u suprotnosti sa evropskim standardima, nego i sa domaćim ustavom.

"Šta treba da uradimo? Treba samo da pošaljemo na procenu i potom usvojimo predloge zakona koji su ne samo u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima, nego su napravljeni tako da budu prihvatljivi i za partije. Predlog je sačinila vlada Srbije, prema tome treba da ih usvoji Vlada, a zatim i Skupština. Stvar je vrlo jednostavna, ali očigledno nema političke volje. Ono što komplikuje ovu stvar je što Evropska unija očekuje od nas usvojimo te zahteve. Ako nema zakona nema ni kandidature", kaže Blagojević.

Nacrt zakona kojim bi to trebalo da se reguliše nije prošao zeleno svetlo Venecijanske komisije. To telo Saveta Evrope smatra da nacrt zakona o izboru narodnih poslanika sadrži odredbe koje su "u suprotnosti sa evropskim standardima" i da bi trebalo da bude izmenjen kako bi u potpunosti ispunio demokratske standarde".

Osim rasprave o kritikama Venecijanske komisije u Skupštini je postavljeno i pitanje ko je uopšte sastavio i prosledio nacrte zakona evropskim stručnjacima. Član Radne grupe za pisanje zakona Miroslav Petković kaže da je to telo održalo samo jednu sednicu.

"Imam pitanje za predsednicu Skupštine: ko je napravio predlog, ko ga je uputio i kada ćemo mi članovi radne grupe biti upoznati sa tim zakonom", upitao je on.

Eksperti Venecijanske komisije inače smatraju da bi radi pune demokratizacije rada Parlamenta ne može da se završi bez promene Ustava iz koga bi, smatraju trebalo izbaciti član Ustava Srbije po kome poslanik pod uslovima predviđenim zakonom ima pravo da vrati mandat partiji na čijoj listi je izabran.

Šta je prihvatljivo za naprednjake?

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je za tu stranku prihvatljivo da se poslanici određuju po redosledu sa liste.

Nikolić je novinarima u parlamentu rekao da će SNS podržati odredbu prema kojoj će se poslanici određivati po redosledu sa liste.
"Ako se tako dogovorimo, zašto da ne. Nek stranka, odnosno lista, odredi po redosledu ko je najvažniji. Ako zakon utvrdi da idemo tačno po redosledu, ići ćemo po redosledu sa liste", rekao je Nikolić.

Kada su u pitanju blanko ostavke, Nikolić je rekao da se SNS zalaže za rešenje prema kome će biti dovoljno da se poslanik koji je podneo ostavku pojavi lično pred organom koji je konstatuje da bi ona i bila prihvaćena, ali da niko ne može da je podnese u njegovo ime.

"Čuo sam da postoje predlozi da ta ostavka treba da se overi u sudu, pa dovoljno je da se lično pojavi pred organom koji utvrđuje da je predao ostavku, tako da znamo svi da je poslanik lično podneo ostavku i to je sasvim dovoljno. Ukoliko zakon bude imao tu odredbu možemo da glasamo za njega", rekao je Nikolić.

Venecijanska komisija ocenila je da nacrt izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i dalje sadrži odredbe koje su "u suprotnosti sa evropskim standardima" i da bi zakonodavstvo trebalo da bude "dodatno poboljšano kako bi u potpunosti ispunilo demokratske standarde".

Komisija je precizirala da se to odnosi na mogućnost da političke stranke imenuje polovinu poslanika izabranih sa liste, što je "u suprotnosti sa evropskim standardima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: