Vlada ograničila cenu hleba

Cena vekne hleba od brašna tip-500, od 600 grama ne sme da bude veća od 54, 22 dinara, odlučila je Vlada Srbije. Uredba danas stupa na snagu.

Izvor: B92

Petak, 01.04.2011.

15:44

Default images

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu brašna tip-500, po kojoj cena hleba proizvedena od tog tipa brašna ne sme da bude veća od 54, 22 dinara.

Određeno je i da ovakav hleb treba da čini najmanje 40 odsto proizvodnje i prodaje pekara. Za kršenje uredbe predviđene su stroge kazne. Unija pekara još nema formirano mišljenje o ovoj odluci Vlade.

Beli hleb od pola kilograma za 54,22 dinara trebalo bi, prema nameri Vlade, da ovu najosnovniju životnu namirnicu učini dostupnu svima. Uostalom, premijer je u ekspozeu pred poslanicima najavio da će jedna od ekomskih mera Vlade da bude da stanovništvu budu dostpune osnovne životne namirnice po prihvatljivim cenama.

Kazne za pekare koji ne poštuju uredbu su do dva miliona dinara ili od šest meseci do godinu dana zabrane obavljanja delatnosti, rekao je direktor Vladine kancelarije za odnose sa javnošću Milivoje Mihailović.

Suština uredbe je, prema rečima MIhailovića, da se zaštite najsiromašniji delovi stanovništva.

Tržište hleba će se stabilizovati, ocenjuju stručnjaci ali je u prvim reakcijama na vladinu uredbu u prvi plan izbio socijalni momenat mere koji se može sažeti u parolu "Hleb za sve!".

Pekari će poštovati uredbu Vlade

Pekari u Srbij su pre donošenja ove uredbe tražili da se zbog poskupljenja struje cena vekne hleba od brašna tipa 500 sa 55 dinara poveća na 70 dinara, ali poručuju da će poštovati odluku Vlade.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da će cena vekne hleba "sava" od 500 grama i brašna tipa 500 biti u okviru uredbe Vlade Srbije dok za ostale vrste hleba važi slobodno formiranje cene o čemu odlučuju sami proizvođači.

"Mi cenimo i poštujemo odluke i napore Vlade Srbije na stabilizaciji cene osnovne vrste hleba, ostavljene su mogućnosti da druge vrste hleba imaju druge cene i da proizvođači slobodno formiraju cenu", kazao je on Tanjugu.

U četvrtak je Vlada odlučila da odobri uvoz 100 000 tona pšenice i odredi kvotu za izvoz brašna, koje je povremeno počeo da nestaje sa rafova prodavnica, kao i šećer pre njega.

Povremene nestašice brašna i šećera uglavnom su izazvane velkim izvozom. Cilj svih ovih mera je stabilizacija tržišta i držanje pod kontrolom cena do nove žetve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: