Milan Beko od Vlade traži zaštitu

Biznismen Milan Beko traži zaštitu Vlade Srbije. U pismu, koje je uputio premijeru Cvetkoviću, Beko traži da ga zaštiti od Saveta za borbu protiv korupucije.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

17:33

Default images

Premijer je tražio od Saveta da se izjasni o Bekovim navodima. U kabinetu navode da je reč o uobičajenoj proceduri, a u Savetu da je to nastavak pritisaka.

Biznismen Milan Beko presavio je tabak i pismom zatražio od premijera da ga zaštiti.

Beko navodi da se već duže krše njegova ljudska i građanska prava, a kap je, kaže, prelila čašu kada je Savet za borbu potiv korupcije objavio u "Politici" oglas "Odgovor na neistine Milana Beka iznete na B92". Beko nije želeo da govori za našu televziju, ali nam je prosledio pismo koje je uputio premijeru.

"Nezabeležen je slučaj da se jedna moderna država putem plaćenog novinskog oglasa u uglednim novinama 'obračunava' i upušta u polemike sa svojim građanima. Zvuči neverovatno da je Vlada Srbije odobrila finansijska sredstva za ovaku aktivnost samo da bi ukazala na neistine Milana Beka, kako je to predstavio visoki funcioner Vlade Srbije (Verica Barać)", navodi se u pismu Milana Beka.

Slična pisma Beko je, kaže, poslao i na druge adrese, na primer ministarki pravde i ombudsmanu.

U pismu je Beko nabrojao prava koja su mu ugrožena: sloboda mišljenja, pravo na dostojanstvo, pravo na nepovredivost psihičkog integriteta, pravo na imovinu, pravo na zaštitu podaka o ličnosti.

"Ovo nije prvi put da se o mojoj ličnosti govori na sličan način, ali smatram da ovaj postupak predstavlja posebno težak atak na moja Ustavom zagrantovana prava. Ovim putem stvorena je atomsfera linča u javnosti, zbog koje sam zabrinut za bezbednost svoje porodice. Poštovani predsedniče, molim vas da reagujete i sprečite produbljivanje ove vrlo uznemiravajuće i nezakonite prakse. Dopustite da kažem i to da očekujem Vaš odgovor", naveo je Beko.

"Krupnom kapitalu se to može"

Beko može da se nada odgovoru. Kabinet premijera prosledio je njegovo pismo Savetu uz zahtev da navedu odgovore.

Brzina kojom je kabinet reagovao na Bekove žalbe iznadila je Savet, budući da Vlada nikada nije bila tako ažurna kada su u pitanju zloupotrebe na koje je ukazivao Savet, podseća Verica Barać.
Verica Baraæ (Tanjug, arhiva)
"Ništa se ne preduzima i onda se ostavlja prostor da onoga ko skreće pažnju, ko istražuje, da se on napada", kaže Baraćeva.

"Godinama postoji pritisak na Savet, tužbe, pokušaji tih ljudi da onemoguće rad Saveta. Taj prostor koji oni sada koriste su im ostavile državne institucije nepostupanjem iz svojih nadležnosti", ocenjuje ona.

U kabinetu premijera Cvetkovića navode da je reč o uobičajenoj proceduri.

"Kada je reč o pismu koje je premijeru uputio Milan Beko, postupljeno je po ustaljenoj proceduri. Sve predstavke koje stignu premijeru, kabinet prosleđuje vladinim institucijama na koje se odnose. Tako je bilo i u ovom slučaju", saopšteno je iz premijerovog kabineta.

Postupak kabineta najviše govori o odnosu Vlade prema nezavisnim institucijama, kaže Radojka Nikolić, urednica ekomnije u NIN-u, koji je prvi objavio priču u Bekovom pismu.

Prema njenoj oceni, to dokazuje moć krupnog kapitala da može sebi da dozvoli da se žali i da dobije brzu intervenciju.

U poslednjih mesec dana Milan Beko je tri puta tužio Vericu Barać, a u poslednjoj tužbi tražio je da se sa zvanične veb-prezentacije Saveta skloni krivična prijava koja je podneta u vezi sa preuzimanjem akcija Luke Beograd, jer, kako navodi, taj dokument o njemu u javnosti stvara slika "okorelog kriminalca".

O ovoj temi čitajte i na našoj stranici Biz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: