Priliv mozgova, priliv investicija

"Odliv mozgova" je veliki gubitak za zajednicu i ekonomiju u Srbiji, ocenio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

15:46

Default images

On je podsetio da se procenjuje da je Srbiju od devedesetih godina prošlog veka napustilo oko 300.000 obrazovanih mladih ljudi.

Devenport je, govoreći na okruglom stolu na temu "Priliv mozgova, priliv investicija" u organizaciji Čivning društva Srbije, naveo da je zabrinjavajući podatak da je Srbija među prvih nekoliko zemalja u svetu po broju mladih koji napuste državu.

Ambasador Devenport je apelovao na državu, ali i na privatni sektor da podrže mlade ljude koji se školuju u inostranstvu pri povratku u Srbiju.

"I mi u ambasadi, kao i u Forin ofisu, Čivning stipendiste smatramo značajnim saradnicima na jačanju veza između Srbije i Velike Britanije", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Čivning stipendisti su zajednički saveznik u radu na reformi društva.

"I ove godine ćemo, bez obzira na sve finansijske prepreke u okviru Čivning programa, poslati petoro mladih ljudi na master studije u Veliku Britaniju", izjavio je Devenport.

Devenport je rekao da će oni proširiti svoja znanja u oblastima kao što su zaštita ljudskih prava, finansije i privredno pravo.

"Ono što je važno, jeste da će se oni, posle godinu dana, vratiti u Srbiju kako bi upotrebili to novo znanje i iskustvo za dobrobit društva u Srbiji", objasnio je Devenport.

Predsednik Čivning društva Srbije Vladimir Jelačić rekao je da je istraživanje tog društva pokazalo da je Srbija napredovala u promovisanju investicionih prilika u zemlji, ali 28 odsto anketiranih kompanija ocenilo je saradnju između relevantnih državnih institucija kao nekoordiniranu, dok je 70 odsto anketiranih ocenilo kao donekle koordiniranu.

U ovom trenutku 60 britanskih kompanija je prisutno na srpskom tržištu.

Stipendisti Čivning društva, koji posle završenih studija u Srbiji odlaze na dalje usavršavanje u Veliku Britaniju, navode da je jedan od velikih problema pri povratku u Srbiju preduga procedura nostrifikacije diploma, koja traje i po dve godine.

Čivning društvo je osnovano 1998. godine sa ciljem da doprinese razvoju nauke i ugleda zemlje i razmeni iskustava između naučnih, obrazovnih, istraživačkih i drugih institucija Srbije i Velike Britanije.

O ovoj temi možete čitati i na našoj stranici Biz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: