"U napadima na Tripoli ginu civili"

U Tripoliju je poginulo najmanje 40 civila u vazdušnim napadima koalicionih snaga, izjavio je apostolski vikar Tripolija Đovani Martineli.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.03.2011.

16:29

Default images

"Vazdušni napadi, koji se smatraju humanitarnim, napravili su više desetina civilnih žrtava u nekoliko kvartova u Tripoliju", rekao je Martineli katoličkoj novinskoj agenciji Fides.

"Posebno je bilo žrtava u kvartu Buslim, kada je u bombardovanju srušena stambena zgrada u kojoj je poginulo 40 civila", istakao je Martineli.

"Istina je da su bombardovanja ciljana i da pogađaju vojne ciljeve koji se nalaze usred civilnih kvartova, ali je istina i da strada stanovništvo", naglasio je Đovani Martineli.

"Juče je pogođeno nekoliko bolnica, od kojih se jedna nalazi u Misdi", rekao je agenciji Fides apostolski vikar u Tripoliju Martineli.

"Situacija u Tripoliju je svakog dana sve teža, a na vojnom planu izgleda da je došlo do ćorsokaka, jer ni pobunjenici nemaju dovoljno snage da napreduju", kazao je Martineli.

"Zato mislim da je diplomatsko rešenje glavni put za okončanje prolivanja krvi koje bi istovremeno Moameru Gadafiju dalo mogućnost za dostojanstveni odlazak", istakao je Martineli.

Novi komandant međunarodne operacije u Libiji Šarl Bušar izjavio je danas da će istražiti izveštaje o pogibiji 40 civila posle vazdušnih udara Alijanse na Tripoli.

General Bušar, koji je sada u ime NATO-a na čelu operacije, naznačio je da se navodni incident dogodio pre nego što je NATO preuzeo komandu u četvrtak.

"Svestan sam izveštaja. Uzimam takve vesti vrlo ozbiljno, ali naša misija je počela danas", rekao je Bušar.

Kina: Prekinuti borbe u Libiji

Kina je danas ponovo pozvala na hitan prekid borbi u Libiji i na rešavanje libijske krize miroljubivim sredstvima.

Predstavnica kineskog ministarstva inostranih poslova Điang Ju je rekla da "imajući u vidu sadašnju situaciju, Kina veruje da je neophodno da se obustave oružane borbe i libijska kriza što pre reši miroljubivim sredstvima", prenela je agencija Sinhua.

Ona je naglasila da Kina podržava da Ujedinjene nacije, Afrička unija i Arapska liga, kao i druge međunarodne i regionalne organizacije, odigraju aktivnu ulogu u političkom rešavanju libijske krize.

"Mi verujemo da o poslovima i budućnosti Libije treba da odluče sami Libijci", rekla je Đian.

Kina je već ranije pozivala na hitan prekid borbi u Libiji i pronalaženje rešenja kroz dijalog, upozorivši da borbe mogu ugroziti regionalnu stabilnost.

Zvanični Peking je upozorio da je razlog uvođenja rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bio da se "zaštite humanitarni ciljevi, a ne da se stvori još veća humanitarna katastrofa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: