NATO: Ne naoružavati pobunjenike

NATO preuzeo komandu nad vazdušnim operacijama u Libiji. Generalni sekretar Alijanse protiv naoružavanja libijskih pobunjenika.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

14:45

Default images

NATO je jutros od Sjedinjenih Država preuzeo komandu nad vazdušnim operacijama u Libiji.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen izjavio je, međutim, da NATO ne podržava stav Vašingtona i Londona da mandat Saveta bezbednosti podrazumeva dozvolu za naoružavanje pobunjenika koji se bore protiv Moamera Gadafija.

Fog Rasmunsen je novinarima u Stokholmu rekao da je stav NATO da mandat UN podrazumeva "zaštitu libijskog naroda, a ne njegovo naoružavanje".

Sa druge strane, Velika Britanija i SAD smatraju da bi sadašnje rezolucije Saveta bezbednosti UN mogle da omoguće stranim vladama da naoružaju pobunjenike, uprkos embargu na isporuke oružja Libiji.

Fog Rasmunsen je rekao da je "primio k znanju debate koje se vode u više zemalja, ali što se NATO-a tiče, Alijansa će se koncentrisati na sprovođenje embarga na oružje", prenela je agencija AP.

Od kako je jutros u 8 sati po srednjoevropskom vremenu komanda nad operacijama u Libiji prebačena na NATO, Savez je postao jedini koji ima odgovornost za sve vazdušne i pomorske operacije u regionu.

Fog Rasmunsen je naglasio da je uloga NATO u Libiji zaštita civila i dodao da, "kada i ako naši vojni komandanti procene da su civili ugroženi, oni će preduzeti, u skladu sa rezolucijom UN, sve neophodne mere da ih zaštite".

Operacijom iz operativnog centra NATO-a u Napulju komanduje kanadski general-pukovnik Šarl Bušar i za sada nema preciznih podataka o broju aviona koji učestvuju u akciji.

Ni Francuska neće doturati oružje

Ni Francuska ne planira da snabdeva oružjem libijske pobunjenike jer takav potez nije u skladu sa rezolucijom UN, izjavio je francuski ministar odbrane Žerar Longe.

"Takva pomoć nije na agendi, jer nije u skladu s rezolucijom 1973, kojom je odobrena intervencija međunarodne zajednice u Libiji kako bi se zaštitili civili", rekao je Longe.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN uvedena je zona zabrane letenja nad Libijom, a Longe je naglasio da tim aktom "sada nisu dozvoljene trupe na zemlji", prenela je agencija Frans pres.

Podsetimo, francuski ministar Alen Žipe izjavio je na međunarodnoj konferenciji o Libiji u Londonu, u utorak, da je njegova zemlja spremna da razgovara sa svojim partnerima o pružanju vojne pomoći libijskim pobunjenicima, iako to nije predviđeno rezolucijama UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: