(Ne) zatvara se Bondstil?

Portparol Kfora Hans Diter Vihter je rekao da nema saznanja da će kamp "Bondstil" biti zatvoren. On je dodao da to nije tema o kojoj se trenutno razgovara.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

15:37

Default images

Najavu američkog ambasadora u Prištini da će zbog visokih finansijskih troškova uskoro biti zatvorena vojna baza "Bondstil" niko nije mogao da potvrdi.

"Taj kamp će ostati tu gde se nalazi, sa Amerikancima i vojnicima drugih kontingenata koji su u njemu trenutno smešteni, tako da će i ubuduće biti na raspolaganju Kforu", rekao je portparol Kfora KIM Radiju.

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Agima Čeku KIM radiju je rekao da ambasada SAD u Prištini nema konkretan plan o zatvaranju vojne baze "Bondstil", dodajući da je sigurno da će jednog dana na Kosovu doći do zatvaranja svih baza, ali da se za tako nešto nisu stvorili uslovi.

"To će uvek zavisiti od bezbednosnih uslova na Kosovu jer postoji još puno izazova koje bez Kfora ne možemo rešiti", ocenio je Čeku.

Bezbednosne snage Kosova još nisu postigle operativni nivo da preuzmu zadatke, smatra Čeku i dodaje da je situacija na severu "najveći izazov", a takođe i "nejasna granica sa Srbijom".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da nema ništa protiv zatvaranja američke baze i smanjenja Kfora, ali napominje da bezbednosna situacija to ne dozvoljava.

"Mislim da ovaj deo Srbije treba demilitarizovati, jer nam ne treba više ni oružja, ni baza, ni vojnika. Moramo da krenemo u pravcu rešavanja problema mirnim putem i zalažemo se da sve međunardne snage odu odavde", rekao je Bogdanović.

Za to se, prema njegovim rečima, još nisu stekli uslovi, jer nisu rešeni problemi između Srba i Albanaca i još svi građani nisu bezbedni i iz tog razloga prisustvo Kfora je još potrebno.

Vojna baza SAD „Bondstil" podignuta je u junu 1999. godine i trenutno u njoj ima više od hiljadu američkih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: