U ponedeljak prvi "Fejsbuk" protest

Beograd -- Grupa na Fejsbuku "4. aprila omladina uzvraća udarac" zakazala protest u Beogradu zbog nezaposlenosti mladih i nezadovoljstva celokupnom političkom elitom.

Izvor: B92
Podeli

Na stranici građanskog skupa, posetioci društvene mreže "Fejsbuk" uglavnom ostavljaju poruke kritike zbog teške ekonomske situacije, i prema vladi i prema opoziciji.

"Dosta je bilo! Svakog dana tonemo sve dublje i svima je jasno da je život u Srbiji postao nepodnošljiv", stoji na početku poziva za skup u ponedeljak u 17 sati na beogradskom Trgu Republike.

"Vlast i opozicija se utrkuju za glasove, a niko od njih ne radi ništa da nam zaista bude... bolje. Umeju samo da obećavaju i krše obećanja! Rasprodaju šta stignu, preduzeća zvrje prazna, ekonomija je uništena. Preko milion ljudi je nezaposleno", navodi se između ostalog u pozivu.

"Ovakvo stanje se ne može menjati na izborima na kojima biramo između onih koji su sada na vlasti i onih koji su se na vlasti već pokazali - onih koji odgovaraju svojim finansijerima, a ne narodu!", stoji na kraju.

Za sada je prisustvo protestu najavilo 3.000 vlasnika "Fejsbuk" profila.

Inače, upotreba globalnih mreža u društvenim protestima je poslednjih godina doživela ekspanziju, naročito u zemljama gde su komunikacioni kanali kontrolisani. "Tviter" je tako odigrao značajnu ulogu 2009. i 2010. tokom demonstracija u Iranu nakon predsedničkih izbora, a proteklih meseci su nemiri u arapskom svetu započeli mobilizacijom građana preko "Fejsbuka".

U Hrvatskoj već sedmicama traju građanski protesti koji su zasnovani na komunikaciji putem novih netradicionalnih medija i društvenih mreža. Slični protesti su počeli i u Crnoj Gori.

Tehnološki, Srbija se, smatraju stručnjaci, ne razlikuje od susednih zemalja, te je s te strane moguće artikulisati nezadovoljstvo. S druge strane, pitanje je da li postoje politički i socijalni preduslovi protestnog angažovanja interneta.

Politički analitičar Dušan Pavlović je nedavno za hrvatski "Tportal" izjavio da je nezadovoljstvo građana u Hrvatskoj slično onom u Srbiji, ali da se, za sada, drugačije artikuliše.

strana 1 od 132 idi na stranu