Obradović: Puna nastava od sutra

Od sutra normalizacija nastave u školama u Srbiji. Ministar prosvete Žarko Obradović traži od direktora škola planove odrađivanja koji neće ugroziti đake.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.03.2011.

12:43

Default images

Od sutra će sve škole u Srbiji raditi punim kapacitetom, najavio je Obradović.

Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata prosvete potpisaće sutra Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka, najavljeno je iz vlade.

Ministar je pozdravio odluku Unije prosvetnih radnika Srbije da prekine štrajk u školama i najavio da će tokom dana možda razgovarati s predstavnicima tog sindikata kako bi se upoznao sa njihovim eventualnim primedbama.

Nadoknadu časova određivaće direktori škola, rekao je ministar Obradović.

"Mi smo se dogovorili sa sindikatima da direktori naprave plan nadoknade tih časova, i da se nadoknada obavi kako bi učenici dobili deo nastavnih planova koji nisu odrađeni u potpunoj meri, da se ishodi ne bi doveli u pitanje i naravno da bi đaci bili spremni za one obaveze koje ih čekaju na kraju školske godine", naveo je ministar.

"Ništa od onog što je planirano neće biti dovedeno u pitanje, pa ni prolećni raspust", rekao je Obradović.

Šta je sadržaj dogovora

Glavni odbor Sindikata radnika u prosveti odlučio je večeras da prekine štrajk, što znači da će njegovi članovi od sutra držati časove po 45 minuta, a ne kao do sada, po 30 minuta.

"Prekida se štrajk i od sutra se radi 45 minuta. Ako predstavnici Vlade usvoje naše primedbe, mi ćemo sutra potpisati sporazum", rekao je predsednik tog sindikata Slobodan Brajković.

Govoreći o tim primedbama, Brajković je rekao da će Sindikat tražiti da niko od štrajkača ne snosi nikakve nikakve posledice i da se precizira na koji način da će biti nadoknadjeni časovi i isplaćen deo zarade koji je nastavnicima i profesorima oduzet zbog štrajka.

Što se tiče druga dva reprezentativna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je juče da privremeno prekine štrajk u školama, a nastava će biti normalizovana sutra. Taj sindikat je na sednici Glavnog odbora u načelu prihvatio Sporazum sa Vladom Srbije, a Sindikat prosvete "Nezavisnost" je doneo odluku da se stavi van snage odluka o štrajku.

Plate prosvetnih radnika trebalo bi da budu povećane za prvi kvartal ove godine više od planiranih 2,95 odsto, a za celu godinu više od 7,2 odsto, navodi se u Sporazumu Vlade Srbije i sindikata.

Vlada Srbije se obavezala da će zaposlenima u prosveti, koji prime umanjenu platu zbog manjeg broja ostvarenih časova usled štrajka i/ili nezakonite obustave rada, odmah to nadoknaditi kada direktori škola dostave školskim upravama izveštaje da su časovi nadoknađeni, što treba da bude realizovano do 20. aprila.

Tekst Sporazuma, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je sa reprezentativnim sindikatima prosvete usaglasio u ponedeljak, 28. marta uveče na višesatnim pregovorima, a prosvetarima je dat rok do petka da se izjasne o tom dokumentu.

Živanović: Ostale sporne prve dve tačke

"Časovi će od sutra trajati 45 minuta, a dokle će se nastava održavati na taj način, zavisi od toga da li će sutra biti potpisati Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti", rekao je predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Živanović je ukazao da je Glavni odbor tog sindikata u velikoj meri prihvatio Sporazum, ali da su ostale sporne prve dve tačke i u izvesnoj meri tačka broj devet, za koje taj sindikat nudi vladi predlog za korekciju.

Sindikat radnika u prosveti Srbije trebalo bi da u 18 sati održi sednicu Glavnog odbora na kojoj će se izjasniti o predlogu Sporazuma o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka. Štrajk u školama u Srbiji počeo je pre više od dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: