BIA nije uticala na izbor tužilaca

Državno veće tužilaca nije koristilo podatke BIA prilikom izbora za to telo, utvrdila je nezavisna komisija poverenika za informacije od javnog značaja.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

11:51

Default images

Poverenik Rodoljub Šabić rekao je za B92 da je Državno veće tužilaca radilo netransparentno i koristilo nejasne kriterijume, ali da kršenja zakona nije bilo.

U Državnom veću tužilaca obećavaju da će unaprediti svoj rad u skladu s preporukama poverenika.

Inspektori poverenika za informacije od javnog zančaja pročešljali su kompletnu dokumentaciju koja je korišćena prilikom izbora stalnog sastava Državnog veća tužilaca: zapisnike o radu, korespondenciju sa Bezbednosno-informativnom agencijom, kao i stotinak dosijea neizabranih tužilaca.

Nakon četiri dana, utvrdili su da su se dva tužioca zaista sastala sa predstavnicima BIA, ali taj sastanak nije imao nikakve veze sa izborima za to veće, rekao je za B92 Rodoljub Šabić.

"BIA je potvrdila održavanje tog sastanka sa dva tužioca koji su pomenuti u zapisniku, ali je izričito naglasila da taj sastanak nema nikakve veze sa izborima tužilaca, već da je bio sastanak posvećen temama koje su deo redovne aktivnosti BIA i redovne saradnje s tužilaštvom", kaže on.

"A druga, još bitnija, je da smo proverom svih neizabranih kandidata konstatovali da niko nije neizabran iz razloga nedostojnosti, dakle niko nije bio neizabran iz razloga na koje bi mogli uticati podaci koji bi se mogli dobiti od BIA", objasnio je Šabić.

Nadzor rada Državnog veća tužilaca obavljen je nakon što se u javnosti pojavio zapisnik sa jedne od sednica tog veća, u kome se pominje sastanak tužilaca sa inspektorima BIA, na kome su prikupljani podaci o dostojnosti kandidata, što bi predstavljalo kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Međutim, kontrole poverenika utvrdile su druge nepravilnosti, kaže Šabić.

"Visok stepen netransparentnosti u radu i nepreciznost kriterijuma koji su se primenjivali očigledno je bacio senku na kompletan postupak i jako je važno da se u postupku preispitivanja koji predstoji i koji je dogovoren, s punom transparentnošću, dakle pred očima javnosti, u dobroj saradnji s udruženjem tužilaca Srbije, da se sve eventualne sumnje definitivno otklone", poručuje on.

Portparol Državnog veća tužilaca Bruno Vekarić priznaje greške, ali i dodaje da su već počeli da ih ispravljaju.

"Upravo smo još neke pouke izvuklli iz ove kontrole. Recimo knjige Državnog veća tužilaca su takođe veoma netransparentne u smislu uzlazne i dolazne pošte. To su neke stvari koje je predsednica DVT-a Zagorka Dolovac naložila da se promene i mislim da ovo treba podržati", kaže Vekarić.

"Poverenik za informacije, ombudsman - to su demokratske tvorevine koje svi treba da podržimo. DVT će ubuduće funkcionisati bolje nego što je do sada, sve primedbe koje se tiču pre svega i odnose se i stižu iz EU će biti uvažene", navodi on.

Skupština Srbije izabrala je danas i preostale članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Na taj način su upotpunjena ta dva tela, čiji će prvi zadatak biti preispitivanje izbora sudija i tužilaca sprovedeno u reformi pravosuđa krajem 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: