"Upitnik za roditelje bez zakona"

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja najavio je da će se sastati sa ministrom prosvete zbog žalbi roditelja na prikupljanja podataka o ličnosti u školama.

Izvor: B92
Podeli

Poverenik Rodoljub Šabić je rekao da se već juče čuo sa ministrom i da će ministarstvo preduzeti određene korake u dobrom pravcu.

Šabić je u pismu ministru Žarku Obradoviću naveo da se, pored velikog broja podataka o učenicima, prikupljaju i brojni osetljivi podaci o roditeljima kao što su nacionalnost, bračni ili socijalni status.

Radi se o pitanjima obrade podataka o ličnosti za potrebe uspostavljanja "Jedinstvenog informacionog sistema u osnovnom i srednjem obrazovanju Srbije".

„Sa jedne imate informacije koje nije moguće prepoznati da su potrebne u školskom sistemu, a sa druge pitanje ustava koji daje garanciju da se sakupljanje podataka mora zakonski urediti“, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On je dodao da Ustav izričito navodi da je za pravljenje bilo kakve baze podataka potreban zakonski okvir, koga nema.

„I u svetu kome težimo ima primera o zloupotrebama podataka o ličnosti, od komercijalnih do ličnih. Srbija teži da bude uređena država i prikupljanje podataka, po ustavu, treba da ima zakonski okvir koji ne postoji“, rekao je Šabić.

U jučerašnjem saopštenju poverenik je ocenio da je „naročito zabrinjavajuće“ to što su neki roditelji zbog odbijanja da daju podatke ili zahtevanja da im se objasni šta je razlog za njihovo prikupljanje suočeni i sa stavljanjem u izgled eventualnih neprijatnosti sa kojima bi njihova deca mogla biti suočena.

strana 1 od 132 idi na stranu