Tužilaštvo neće goniti Jovanovića

Tužilaštvo je utvrdilo da u izjavi predsednika LDP Čedomira Jovanovića, koji je u Skupštini afričke lidere nazvao "kanibalima", nema elemenata krivičnog dela.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.03.2011.

16:49

Default images

Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao da je to utvrđeno nakon što je Tužilaštvo analiziralo izjavu lidera LDP.

Lider LDP je prošle nedelje u Skupštini Srbije kritikovao stav Vlade Srbije o intervenciji u Libiji i rekao da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji".

Zbog te izjave, ambasadori afričkih zemalja su uputili demarš ministru Jeremiću, koji se izvinio državama i narodu Afrike, i predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, koja je osudila izjavu Jovanovića i naglasila da ona ne predstavlja stav naroda Srbije, niti stav parlamenta.

Jovanović je rekao da mu je žao ako je bilo ko u onome što je rekao u Skupštini Srbije prepoznao omalovažavanje država ili naroda Afrike jer to, naveo je, nije tačno.

On je objasnio i da mu nije bila namera da vređa one koji stradaju ili one koji su prijatelji Srbije i da je Jeremić bio dužan da objasni stavove poslaničke grupe LDP, a ne da ih "zlonamerno intertpretira" .

Jovanović je kazao da je ta njegova izjava bila usmerena na kritiku spoljne politike Srbije "koja okreće glavu pred stradanjem civila u Libiji".

Zbog izjave lidera LDP poslanica te stranke Vesna Pešić podnela je ostavku na mesto predsednice Političkog saveta, a Jovanović je Pešićevu optužio za neiskrenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: