Novi zakoni o gradnji i porezu

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji i izmene Zakona o porezu na imovinu. Porez ne može biti veći od 60 odsto u odnosu na prošlu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

12:45

Default images

Zakon o planiranju i izgradnji predviđa bržu i jeftiniju legalizaciju bespravno sagrađenih objekata i da se pojednostavi i ubrza izdavanje građevinskih dozvola.

Za određene kategorije stanovništva biće umanjene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove do sto kvadrata u iznosu od 99 odsto.

Predviđeno je i umanjenje od 60 odsto za sve vlasnike do sto kvadrata, bez ispunjenja posebnih uslova.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni, a ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj su objekti i nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

Usvojene izmene se odnose i na rok važenja građevinske dozvole, pa će tako ona prestati da važi ukoliko u roku od pet godina ne bude izdata upotrebna dozvola za objekat, a nakon isteka tog roka investitor će plaćati porez na imovinu kao da je objekat završen.

Dozvola će, na zahtev investitora, moći da bude obnovljena na dodatni rok od dve godine i to samo ukoliko investitor dokaže da je stepen završenosti objekta veći od 80 odsto.

Izmenama Zakona o porezu na imovinu utvrđeno je da porez na imovinu ne može biti veći od 60 odsto u odnosu na poresku obavezu iz 2010. godine, a predviđeno je i da zakupci građevinskog zemljišta u javnoj svojini i poljoprivrednog u državnoj svojini neće plaćati porez na imovinu za plac do deset ari.

Takođe se neće plaćati ni porez na imovinu na zemljište ispod zgrade, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje.

Površine veće od deset ari oporezivaće se, ali se porez neće plaćati na ukupnu površinu, već se površina od deset ari izuzima od oporezivanja.

Izmenama Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara predviđeno je da se ne oporezuju teretna vozila čija je masa manja od 3, 5 tona, odnosno, ona se neće više oporezivati kao luksuzna dobra.

Usvojeno 30 zakona

Usvajanjem više od 30 zakona i drugih akata poslanici republičkog parlamenta danas su završili prvu sednicu prolećnog zasedanja, koju su započeli 2. marta.

Među usvojenim su zakoni o socijalnoj zaštiti, o sportu, izmene Zakona o planiranju i izgradnji, o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine i popisu poljoprivrede.

Takođe, usvojene su i izmene zakona o porezima na imovinu i na upotrebu, držanje i nošenje dobara, ratifikovano je više finansijskih međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima i kredit Evropske unije u iznosu od 200 miliona evra, a usvojeno je i nekoliko kadrovskih odluka. Između ostalih, izabrani su članovi Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa stalnom funkcijom, kao i Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

Usvojeni Zakon o socijalnoj zaštiti će omogućiti novčanu pomoć za veći broj socijalno ugroženih građana, a najugroženijima i veće iznose socijalnih davanja.

Zakon o sportu predviđa mogućnost privatizacije, koja neće biti obavezna, kao i da sportski objekti od nacionalnog značaja ne mogu biti privatizovani.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova i zvanično je odložen za period od 1. do 15. oktobra ove godine, a popis poljoprivrede za period od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine.

Ratifikovani su Sporazum o kreditu između Srbije I Evropske unije u iznosu od 200 miliona evra za finansiranje budžetskog deficita, kao i sporazum o garanciji Svetske banke za programsku podršku budžetu u iznosu od 400 miliona dolara.

Poslanici su usvojili i izmene zakona o porezu na imovinu i na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koje predviđaju da porez na imovinu ne može biti veći od 60 odsto u odnosu na poresku obavezu iz prošle godine, kao i da se teretna vozila koja su lakša od 3, 5 tona ne oporezuju.

Skupština Srbije izabrala je i članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i njihovih zamenika i Visokog saveta sudstva iz reda sudija, čime je zaokruženo konstituisanje ta dva organa.

Takođe, ratifikovani su i sporazumi sa Crnom Gorom o carinskoj saradnji i o izručenju, sa Makedonijom o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, sa Bosnom i Hercegovinom o policijskoj saradnji i saradnji u oblasti veterine…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: