Dinkić: Ne treba prodavati Telekom

Kritikama na račun sprovođenja privatizacije "Telekoma Srbija" pridružio se i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić koji je rekao da je proces "loše vođen".

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

14:40

Default images

Nakon što je odlučeno da se Telekomu Austrija da 15 dana da finansijski poboljša ponudu za kupovinu, Dinkić tvrdi da "pod tim uslovima ne treba ni prodavati".

"Srbija nije smela da dovede sebe u tu situaciju da dobije samo jednog ponuđača kada je već raspisala tender", rekao je Dinkić.

On je podsetio da je, kada se prodavao "Mobtel", bilo više ponuđača i da je dobijena cena od milijardu i po evra, iako je on manji operater od "Telekoma Srbija".

"Zato smatram da je zbog ovako lošeg vođenja procesa verovatno bolje da se sve ovo poništi i da se prosto "Telekom" ne proda pod tim uslovima. Od prodaje Telekoma Vlada želi da vidi u budžetu 1,4 milijarde evra i, prema najavi iz Telekoma Austrija, taj zahtev će biti razmotren u ponuđenom roku od 15 dana.

Međutim, cena nije jedini problem za Austrijance. Oni bi želeli da pre konačne odluke saznaju da li će im srpska Komisija za zaštitu konkurencije dozvoliti monopol na srpskom tržištu.
Da li æe biti dogovora oko Telekoma?
U Komisiji za zaštitu konkurencije nam je rečeno da je još 28. februara odbijen zahtev Telekoma Austrija da se o njihovom zahtevu raspravlja po hitnom postupku, tako da odluku Komisije mogu da očekuju u zakonskom roku odnosno do 12. maja.

Prema podacima Komisije za zaštitu konkurencije, u slučaju kupovine, Telekom Austrija bi posredstvom dva operatera imao oko 60 odsto udela u prihodima koji se ostvaruju na srpskom tržištu mobilne telefonije i više od 71 odsto ukupnog broja mobilnih pretplatnika.

U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu za B92 da Vlada ne vrši pritisak da se odluka o mogućnosti koncentracije ubrza, a upravo činjenica da bi na nju mogli da čekaju do sredine maja opravdano obeshrabruje Austrijance.

Opširnije o prodaji "Telekoma Srbija" čitajte na našoj Biz stranici, u specijalu posvećenom ovoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: