Model za sever Kosova - Slavonija

Potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio da severni deo Kosova treba urediti po modelu Istočne Slavonije u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

11:12

Default images

Petrović je u intervjuu listu "Koha ditore" rekao da je etnička podela neprihvatljiva.

Prema njegovim rečima, rešenje poput etničke podele pripada prošlim vremenima, dodajući da ono ne vodi u pravcu EU.

On smatra da će pitanje Mitrovice, ako ne bude rešeno na adekvatan način, imati posledice po čitav region. Ukoliko bi se išlo na podelu to bi, dodao je Petrović, odmah pokrenulo pitanja Sandžaka, Preševske doline, Makedonije, što, kako je rekao, nije ni u čijem interesu.

"Ni jedna vrsta podele ne odgovara kosovskim Srbima. Ono što je u interesu Srba iz južnog dela treba da bude i u interesu onih na severu", rekao je Petrović, koga list predstavlja kao "najlegitimnijeg" predstavnika srpske zajednice u kosovskim institucijama.

Po njegovom mišljenju, specijalni status takođe predstavlja rešenje iz prošlosti i stvara presedane.

"Ono što ja vidim i što bi bilo najbolje rešenje za Srbe sa severa, za šta ne bih želeo da me drugi pogrešno shvate, to je model Istočne Slavonije kako više ne bi bilo loših scenarija", rekao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: