Zbog Pacolija neizvestan dijalog

Bedžet Pacoli, čiji izbor za predsednika Kosova je Ustavni sud ocenio neustavnim, izjavio da će postupiti u skladu s tom odlukom i predati dužnost predsednika.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.03.2011.

07:13

Default images

Dva meseca od formiranja vlasti, Kosovo je upalo u institucionalnu krizu.

Pacoli, koji je na tu funkciju izabran 22. februara u kosovskoj skupštini, konačno se oglasio.

Iako je za kosovsku televiziju izjavio da će postupiti u skladu sa odlukom Ustavnog suda, nepoznato je, međutim, da li bi to ujedno značilo i povlačenje njegove partije – Alijanse novo Kosovo iz vlasti, što bi značilo pad kosovske vlade.

Pacoli će danas, kako piše prištinski list "Koha ditore", svoju dužnost predati predsedniku Skupštine Kosova Jakupu Krasnićiju. Kako piše taj list, očekuje se da pre toga Pacoliju bude uručeno rešenje Ustavnog suda Kosova kojim je njegov izbor za predsednika proglašen neustavnim.

Postavlja se i pitanje kako institucionalna kriza na Kosovu može da utiče na pregovore Beograda i Prištine.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović kaže za B92 da novonastala institucionalna kriza može uticati na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine, čija druga runda je završena u ponedeljak u Briselu.

"Što se tiče samih pregovora, oni teku u organizaciji Vlade Kosova. Ali verujem da zbog otpora koji postoji dole ovo može biti iskorišćeno za prekid dok se ne završi proces izbora i kompletiranja institucija na Kosovu. Albanci od samog početka ne shvataju potrebu za ovim pregovorima, kao da su ušli u njih jer ih tera međunarodna zajednica", kaže on.

"Kada imate potisnut osećaj, on pre ili kasnije izazove konsekvence. Institucionalna kriza je dobar izgovor da se pregovori prekinu i daju vremena za konsolidaciju prištinske strane koja je do poslednjeg momenta htela pregovore da odloži", zaključuje Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: