Uhapšen Mrkonjićev pomoćnik

Uhapšen pomoćnik ministra za infrastrukturu Milorad Ilić, zbog sumnje da je učestvovao u nameštanju privatizacije valjevske "Jablanice".

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 30.03.2011.

14:45

Default images

Pomoćnik ministra Milorad Ilić i načelnik kolubarskog okruga Milivoje Obrenović uhapšeni su zbog sumnje da su "Jablanicu" oštetili za više od dva miliona evra, saopštio je MUP.

Osim Ilića i Obrenovića, uhapšeno je još pet osoba zbog sumnje da su učestvovali u istom krivičnom delu, dodaju u policiji. Mrkonjić će pokrenuti postupak za Ilićevo razrešenje.

Policija je uhapsila pomoćnika ministra za infrastrukturu i energetiku zaduženog za drumski transport Milorada Ilića (1952), načelnika Kolubarskog okruga Miloja Obrenovića (1968) i još pet lica zbog sumnje da su valjevsko preduzeće Jablanica oštetili za više od dva miliona evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pored njih dvojice, u nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u postupku privatizacije, policija je uhapsila sadašnjeg i bivšeg direktora tog građevinskog preduzeća, Dobricu Živanovića (1958) iz Mladenovca i Sašu Đokovića (1972) iz Valjeva. Uhapšeni su i članovi Upravnog odbora Jablanice Milka Selaković (1955) iz Valjeva, Dušan Pavković (1962) iz Vlaške, opština Mladenovac, Milan Ignjatović (1960) iz Koraćice kod Mladenovca, koji je i direktor preduzeća MBR.

Policija traga za većinskim vlasnikom Jablanice Slobodanom Radojevićem, zvanim Boba Era (1968) iz Đurinaca u opštini Sopot i predsednikom Upravnog odbora Ljubomirom Mačkovićem (1946).

Prema navodima MUP, Radojević je i većinski vlasnik preduzeća MBR i Kobest iz Mladenovca i Auto Srbije iz Beograda. Protiv njega se, zbog više krivičnih dela, vodi postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćena i tri lica koja su u pritvoru, a protiv kojih se vodi krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu - Slobodan Đoković, Biljana Živanović i Dejan Đurić.

Kupovali, preprodavali, proneverili...

Uhapšene policija tereti da su, nakon kupovine Jablanice, krajem 2006. godine, osnivanjem novog preduzeća Jakogradnja u Mladenovcu, poslovnu zgradu, hotel i proizvodni pogon valjevske građevinske firme preneli na novo preduzeće, a vrednost uloga procenjena je daleko nižom od realne tržišne.

Preduzeće Jakogradnja je, potom, tu imovinu prodalo kupcima Vujić Valjevo, Auto Srbija, Kobest i MBR, i tako Jablanici nanelo štetu od 60.211.602 dinara.

Osumnjičeni su tokom 2006. godine, kako tvrdi policija, zadužili Jablanicu kod većeg broja lizing kuća za kupovinu automobila, skutera, kamiona i građevinske opreme za 119.363.584 dinara.

Od toga je firma iz svojih sredstava isplatila polovinu obaveza, ali zbog blokade računa, preuzete obaveze nisu u ugovorenim rokovima izmirene.

Preduzeće MBR preuzima obaveze iz lizinga, od Auto Srbije, Kobesta, auto kuće Remont iz Požarevca i Brodarstva iz tog grada, koja postaju vlasnici navedenih sredstava, plaćajući samo polovinu njihove realne vrednosti, pa je tako Jablanici naneta šteta od 61.351.514 dinara.

Obrenović se tereti da je u novembru 2006. i februaru 2007.godine, kao direktor poreske uprave u Valjevu, potpisao predloge za brisanje hipoteka nad poslovnom zgradom i proizvodnim pogonom Jablanice, stavljenih radi obezbeđenja naplate poreskog duga od 47.147.337 dinara, iako je znao da dug nije izmiren, tvrdi MUP.

Na osnovu toga je Zemljišno-knjižno odeljenje suda u Valjevu donelo rešenje o brisanju hipoteke nad nekretninama Jablanice, koje su potom prodate, a time je onemogućeno plaćanje poreskog duga i budžet Srbije oštećen za 47.147.337 dinara, navodi MUP.

Mrkonjić: Ilić će biti razrešen

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da je njegov pomoćnik za drumski transport Milorad Ilić, koji je danas uhapšen, to učinio pre nego što je počeo da radi u tom ministarstvu i da će na jednoj od sledećih sednica vlade pokrenuti postupak za njegovo razrešenje.

"Svoje saradnike sam uvek birao po kriterijumu stručnosti. Koliko sam obavešten reč je o sumnji da je krivično delo počinio pre nego što je počeo da radi u mom ministarstvu. Poslednju reč će dati pravosuđe", poručio je Mrkonjić.

"Zakonska obaveza ministra je da u ovakvim slučajevima pokrene postupak za razrešenje posle sudske presude. Bez obzira na to, iz moralnih razloga, na jednoj od sledećih sednica Vlade, pokrenuću postupak suspenzije u skladu sa zakonom", najavio je on.

G17 plus: Niko nije, niti sme da bude iznad zakona

Povodom hapšenja načelnika Kolubarskog okruga Miloja Obrenovića, G17 plus je saopštio da smatra da svako treba da snosi ličnu odgovornost za svoje postupke i da odgovara ukoliko se dokaže da je kršio zakon.

"Niko nije, niti sme da bude iznad zakona", navodi ta stranka.

Zbog toga G17 plus daje punu podršku policiji i pravosudnim organima da do kraja ispitaju sve navode o eventualnim zloupotrebama službenog položaja počinjenim od bilo kog pojedinca, bez obzira na funkciju koju on obavlja.

"U Srbiji nema nedodirljivih i zaštićenih"

U ime Vlade Srbije, akciju policije i tužilaštva pozdravio je vladin koordinator za odnose sa javnošću Slobodan Homen.

On je ocenio da je akcija pokazatelj da u Srbiji nema nedodirljivih i zaštićenih, te će svako, ko bude osumnjičen za nezakonite aktivnosti, bez obzira na kojoj se državnoj ili stranačkoj funkciji nalazi, biti procesuiran, u skladu sa zakonom".

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: