Tužioci traže doživotnu za Perišića

Tužilaštvo Haškog suda zatražilo je da se Momčilo Perišić proglasi krivim po svim tačkama optužnice i da se osudi na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.03.2011.

18:13

Default images

Optužba je time završila iznošenje završnih reči koje je juče započela, a svoje završne reči započela je Perišićeva odbrana.

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužnica tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja i za zločine protiv čovečnosti.

Perišić se tereti da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom Vojsci Republike Srpske i Vojsci Srpske Krajine znatno doprineo zločinima koje su zapovednici i pripadnici tih vojski počinili u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Tužilac Mark Harmon je ukazao da Sudsko veće treba prilikom odmeravanja kazne da uzme u obzir i činjenicu da je Perišić pomagao u skrivanju generala Ratka Mladića, koga Haški sud tereti za najteže zločine i koji je u bekstvu.

"Olakšavajuća okolnost mogla bi biti ta da je Perišić seo za sto i razgovarao sa Tužilaštvom", rekao je Harmon istakavši da to u odnosu na masovnost i težinu zločina ne bi trebalo da ima veliku težinu pri odmeravanju kazne, kao ni činjenica da se dobrovoljno predao Haškom sudu.

Takođe, činjenica da se pred kraj svog mandata usprotivio Slobodanu Miloševiću ne bi trebalo uzeti kao neku značajnu olakšavajuću okolnost, pošto mu se nije usprotivio tokom ratnih sukoba u BiH i Hrvatskoj.

Perišić je, prema optužbi, odgovoran, jer nije sprečio ili kaznio krivična dela svojih podređenih.

"Perišić je imao dužnost i ovlašćenja da preduzme mere nad pripadnicima Vojske Jugoslavije i da ih disciplinski kažnjava, ali on to nije primenio u slučaju ratnih zločina", rekao je Harmon.

Odbrana ocenjuje da krivica nije dokazana

Perišićev branilac Gregor Gaj Smit je na početku iznošenja završnih reči predočio Sudskom veću da se predmeti, poput ovog, moraju raditi u kontekstu nesrećnih okolnosti rata.

Gaj Smit je rekao da Sud treba da prosudi o krivici ili nevinosti Perišića i u tom kontekstu "tužilac mora da dokaže krivicu van svake razumne sumnje", što iz predočenog materijala tužilac nije učinio.

"Molimo vas da veoma pažljivo pregledate završnu reč tužioca da biste utvrdili da li su zaista (optužba) dokazali teret krivice", naglasio je Gaj Smit.

On je, između ostalog, rekao da je optužba iz dokaznog materijala uzimala ono što joj se sviđa, odnosno da je "izvlačila iz konteksta ono što joj odgovara" i izbegavala da prikaže dokaze u celosti o onome šta se zaista dogodilo.

Prema njemu, potpuno je pogrešno nužno baciti odgovornost na komandanta jedne zemlje koja učestvuje ili ne u ratu samo zbog davanja logističke pomoći.

"Onda bi svaki politički lider ili komandant širom sveta trebalo dobro da obrati pažnju na to", rekao je Gaj Smit.

Perišićeva odbrana nastavlja sutra iznošenje završnih reči.

Optužnica protiv Perišića obelodanjena je 7. marta 2005. godine, kada se on dobrovoljno predao i istog dana otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, a dva dana kasnije, 9. marta izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Perišiću započelo je 2. oktobra 2008. godine.

Tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza 25. januara 2010. godine, odbrana je započela izvođenje dokaza 22. februara 2010. a završila je s izvođenjem dokaza 11. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: