Optužnica posle osam godina istrage

Optužnica protiv Svetlane Ražnatović podignuta posle 8 godina istrage. Tužilaštvo želelo da prikupi relevantne dokaze. Nema zaštićenih, kaže ministarka pravde.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

17:17

Default images

Posle osam godina istrage, koja je više puta proširena, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Svetlane Cece Ražnatović.

Optužnica tereti Ražnatovićevu da je sa saradnicima prisvojila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara, od transfera fudbalera FK Obilić u inostrane klubove.

Osim Ražnatovićeve, optužnicom su obuhvaćeni njena sestra Lidija Veličković i nekadašnji rukovodioci tog kluba Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Optužnica je već stigla u nadležni sud, nakon čega će biti dodeljena sudiji u radu, a pošto prođe rok i eventualni postupak po prigovorima, optužnica bi trebalo da stupi na pravnu snagu i zakazuje se početak suđenja. U kom vremenskom roku će to biti nije moguće prognozirati, kažu u Višem sudu.

Svetlana Ražnatović i njeni saradnici terete se da su zloupotrebili službeni položaj i sebi pribavili ogromnu imovinsku korist dok su vodili FK Obilić.

Poznata pevačica optužena je i za posedovanje 11 pištolja različitog kalibra, koji su u njenoj kući pronađeni tokom akcije "Sablja", nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

"Svetlana Ražnatović i Svetlana Ocokolić optužene su da su od prodaje fudbalera nezakonito pribavle imovinsku korist od oko 4 miliona tadašnjih maraka i oko tri i po miliona dolara, u periodu od 14.08.2000. godine do 21.05.2003. godine", objasnio je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

On je izjavio i da je istraga protiv Ražnatovićeve trajala osam godina jer je Tužilaštvo htelo da prikupi relevantne dokaze. Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Optužnica je napisana na 10 strana i njen osnov čine informacije koje su se našle u takozvanom nacrtu optužnice, koji je B92 objavio prošle godine.

Tužilaštvo je tražilo da se pred sudom sasluša veliki broj svedoka i veštaka, među kojima i legendarni fudbaler i trener Crvene zvezde Dragoslav Šekularac i nekadašnji golman Partizana i jedan od vlasnika FK Rad Ranko Stojić.

Međutim, najvažniji svedok trebalo bi da bude Stanislava Čočorovska, koja je u vreme na koje se odnosi optužnica bila finansijski direktor kluba.

Prema optužnici upravo je ona bila zadužena za deo finansijskih transakcija, otvaranje računa i prebacivanje novca. Inače, Čočorovska je trenutno u makedonskom zatvoru gde služi kaznu od 14 godina zbog šverca skoro pola tone kokaina.

Ministri poručuju da nema zaštićenih

Ministarka pravde Snežana Malović, u pisanoj izjavi za B92, rekla je da Tužilaštvo u slučaju Ražnatovićeve radi samostalno i ne podleže nikakvom pritisku, pa ni političkom.

"Tužilaštvo svakodnevnim radom pokazuje da niko nije amnestiran od odgovornosti pa ni takozvane nacionalne ikone. Moja uloga je da tužilaštvu obezbedim neometan rad i to ću i ubuće činiti. Poslednji je trenutak da se suočimo sa prošlošću i probleme ne treba ostavljamo našoj deci već da ih rešimo, što je naš zalog za stabilnu budućnost", poručila je ministarka.

Advokat Svetlane Ražnatović, Goran Petronijević, odbio da je komentariše podizanje optužnice uz obrazloženje da ni on ni pevačica nisu dobili predmet na ruke.

Ministar policije Ivica Dačić, koji je i zemljak optužene pevačice, rekao je da to što je on sa nekim priatelj ne znači da tužilaštvo ne treba da radi svoj posao, a da će konačnu odluku o njenoj krivici doneti sud.

"Pretpostavljam da hoćete da kažete da sam je ja štitio, pitajte me onda direktno, kako sam ja nju mogao da štitim kada je ona uhapšena 2003? Kako je to moguće? Ona u vreme mog ministrovanja nije bila u pritovoru, niti je bila predmet policije", podseća Dačić.

Devet spornih transfera

Prema optužnici, tadašnje rukovodstvo FK Obilić umešano je u devet spornih transfera fudbalera u inostrane klubove:

Miroslav Savić u klub Aris - 1.000.000 maraka

Saša Viciknez u klub Šangaj - 200.000 dolara
Zoran Ranković u klub Šangaj - 200.000 dolara

Dragan Šarac u klub Austrija - 1.750.000 maraka

Vladica Ćurčić u klub Alamija - 110.000 dolara

Sead Salahović u klub Alamija - 110.000 dolara

Nikola Lazetić u klub Fenerbahče - 6.000.000 maraka

Milorad Korać u klub Erzurumsport - 375.000 maraka

Saša Kovačević Erzurumsport - 375.000 maraka

Istraga protiv Ražnatovićeve smatra se jednom od najdužih. Pokrenuta je još u aprilu 2003. godine. Tužilaštvo je zbog sumnji u nelegalno obavljene transfere fudbalera, više puta proširivalo i dopunjavalo istragu, da bi je konačno završilo tek pre desetak dana.

A od 20 časova na Info kanalu B92 možete pogledati šta je sve "Insajder" objavio povodom slučaja fudbalske mafije i učešća Svetlane Ražnatović u poslovima sa preprodajom fudbalera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: