Tužilaštvo tražilo valjane dokaze

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić izjavio da je istraga protiv Svetlane Ražnatović trajala 8 godina jer je tužilaštvo htelo da skupi relevantne dokaze.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 29.03.2011.

12:04

Default images

''Tužilaštvo je htelo da sakupi sve dokaze koji imaju sudski kredibilitet, i zato je bilo potrebno da istraga dugo traje'', ukazao je Zorić.

Zorić je izjavio da je Ražnatovićeva, osim slučaja prodaje fudbalera, optužena i za nezakonito posedovanje 11 pištolja, kao i da su u slučaju prodaje jednog fudbalera, obuhvaćeni i Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivše predsednice FK "Obilić" Svetlane Ražnatović i njene sestre Lidije Veličković Ocokoljić zbog nezakonite prodaje 10 fudbalera tog kluba, čime su protivpravno prisvojile četiri miliona maraka i 3,5 miliona dolara. On je naveo da je od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu, 25. januara 2005. godine, za milion maraka njegov menadžer na ruke Ražnatovićevoj isplatio 720.000 maraka, a za sebe je zadržao proviziju od 10 odsto.

Od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju marta 2000. godine, menadžer je isplatio Ražnatovićevoj 360.000 dolara, a sebi je zadržao 10 odsto odnosno 40.000 dolara.

Prema njegovim rečima, uplata od prodaje Vladice Ćurćića i Seada Salahovića Alanji iz Rusije za 220.000 dolara nije proknjižena u evidenciji FK ''Oblić''.

U prodaju Nikole Lazetića turskom klubu Fenerbahče, za šest miliona maraka 15. juna 2000. godine, bila je uključena i Stanislava Čočorovska, kuma pokojnog Željka Ražnatovića Arkana.

Zorić je objasnio da je istraga trajala osam godina, jer je bilo potrebno prikupiti dokumentaciju, podatke o transferima i računima iz više zemalja, Rusije, Grčke, Francuske, Slovenije i Turske i dodao da je bilo potrebno da se obave zahtevna ekonomska i finansijska veštačenja dokumentacije, potom je proširivana istraga, a pojedini svedoci su postajali optuženi. Zorić je istakao da se Tužilaštvo oduprlo svakom vidu političkih pritisaka, dodajući da u ovom postupku neće biti zaštićenih, kao i da će svi koji su izvršili krivično delo odgovarati pred zakonom.

Optužnica stigla u sud

Advokat Sveltane Ražnatović, Goran Petronijević, za sada ne želi da komentarišu optužnicu jer, kako je rekao za B92, još je nije ni video.

Optužnica je već stigla u nadležni sud, nakon čega će biti dodeljena sudiji u radu, a pošto prođe rok i eventualni postupak po prigovorima, optužnica bi trebalo da stupi na pravnu snagu i zakazuje se početak suđenja.

U kom vremenskom roku će to biti nije moguće prognozirati, kažu u Višem sudu.

Za sada je Svetlana Ražnatović na slobodi, uredno se javlja policiji, a još urednije drži koncerte po Srbiji i regionu, daje intervjue i nastupa u medijima.

Istovremeno, ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za B92 da Tužilaštvo u slučaju Svetlane Ražnatović radi samostalno i ne podleže nikakvom pritisku, pa ni političkom. O tome više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: