LDP: Jeremićeva zloupotreba

Izjava predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića o kanibalizmu nije se odnosila na afričke narode, nego na pojedine diktatore, navodi LDP.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

16:57

Default images

Takođe, izjava se odnosila na režime koji su ukinuli demokratiju i ljudska prava i terorišu svoj narod, dodaje se u saopštenju LDP-a.

Reagujući na saopštenje MSP-a da su zemlje Afričke grupe uložile demarš zbog te Jovanovićeve izjave u skupštinskoj raspravi, koju smatraju rasističkom, LDP ocenjuje da je reč o "brutalnoj zloupotrebi Vuka Jeremića".

Prema stavu LDP, Jeremić "očajnički traži kanal da se vrati u politički život", koristi kapacitete i "zloupotrebljava ovlašćenja ministarstva koje je uzurpirao".

"Jeremić neprestano nanosi štetu Srbiji, pružajući političku zaštitu izrazito nedemokratskim režimima, fokusirajući svoju diplomatsku aktivnost upravo na najgore predstavnike takvih despotija", ukazuje LDP.

Prema objašnjenju LDP, Jovanovićeva izjava se "nije odnosila na afričke narode, nego na pojedine diktatore koji su ukinuli demokratiju i ljudska prava i terorišu svoj narod".

U saopštenju LDP navodi da njih "Jeremić uporno podržava ili štiti, kao što je odbio i da se izjasni o masovnim zločinima Gadafija nad sopstvenim narodom".

"Libija nije jedini primer sramotnog ćutanja Vuka Jeremića i guranja Srbije u društvo izrazito nedemokratskih država i tiranskih vladara", napominje LDP.
Kako se dodaje u saopštenju, "Jeremiću je poznato da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija još u januaru 2003. godine osudio vođe tadašnjih pobunjenika u Kongu, koji danas čine vlast te zemlje, za masovne zločine, uključujući i kanibalizam".

Jeremić je, kako podseća LDP, posetio Kongo u novembru 2009. i "srdačno se susreo sa predsednikom Džozefom Kabilom i ministrom spoljnih poslova Žan Pjer Bembom, koji je optužen za ratne zločine nad civilima i svojim narodom i kome se sudi pred Stalnim međunarodnim krivičnim sudom u Hagu".

Ova stranka ističe da "ima veliko razumevanje za sve ugrožene narode, a naročito za one koji žive u nedemokratskim režimima i koji su žrtve ozbiljnih kršenja ljudskih prava" i ukazuje da je, nažalost, "najviše takvih naroda upravo u Africi".

Ponavljamo da smo u parlamentarnoj raspravi bili vrlo jasni, precizira LDP, da nije iznet nikakav stav koji bi se odnosio na bilo koji narod, nego isključivo na nedemokratske režime.

"Precizne stenografske beleške ćemo uputiti diplomatskim predstavnicima afričkih zemalja", najavljuje LDP i zaključuje da su oni upleteni u "zloupotrebu" Jeremića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: