Svedok: "Šakali" uzimali i novac

Pored toga što su izvršili zločine, pripadnici paravojne jedinice "Šakali" iznuđivali su i novac od Albanaca u kosovskom selu Ćuška, tvrdi svedok Ezren Ljuši.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

15:45

Default images

Ljuši je svedočio na suđenju "Šakalima" pred Većem za ratne zločine u Beogradu.

On je pri tom izjavio da su pripadnici te paravojne jedinice prilikom napada na selo Ćuška, 14. maja 1999. godine, od meštana albanske nacionalnosti najpre iznudili 20.000 nemačkih maraka, a potom počinili i druge zločine.

Ljuši, koji je tada imao 17 godina, posvedočio je da je on bio zadužen za prikupljanje novca, isključivo deviza.

Tužilaštvo za ratne zločine veruje da je jedan od glavnih motiva počinjenih zločina bilo koristoljublje.

Ljuši je ispričao kako je tada njegova porodica pobegla u naselje Gaši, pošto su u blizini začuli pucnje i i videli zapaljene kuće, a posle nekog vremena došle su "srpske snage", i naredili im da se razdvoje žene i deca od muškaraca i da im predaju novac.

Ljuši je rekao da su žene i deca odvedeni u fabriku akumulatora koja se nalazila na ulasku u Peć, gde su bili nekoliko sati, a da je tek sutradan saznao da su mu otac, stric i još sedam rođaka ubijeni.

Devetorica "Šakala" optužena za ubistva 44 civila

Toplici Miladinoviću i još osmorici pripadnika paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, sudi se zbog ubistva najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška kod Peći 14. maja 1999.

Na početku suđenja, prošle godine u decembru, svi okrivljeni su negirali zločine koji im se stavljaju na teret, kao i pripadanje jedinici "Šakali".

Optužnica, pored Miladinovića, za ratne zločine protiv civilnog stanovništa tereti i Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja i Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića.

Prema optužnici, pripadnici te jedinice su pretresom kuća primorali stanovništvo da se okupi u centru sela, a zatim oduzimali imovinu, novac i nakit i motorna vozila.

Kako je navedeno, svu oduzetu imovinu posle završene akcije predali su Miniću, koji je deo "plena" zadržao za sebe, a deo podelio pripadnicima svoje jedinice.

Po nalogu tužioca za ratne zločine, od optuženih je privremeno zaplenjena imovina.

Vođa "Šakala" Minić uhapšen je u Argentini 2005. godine po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao srpski Interpol zbog ratnih zločina, a u toku ekstradicionog postupka je preminuo u bolnici u gradu Mendoza od side.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine tereti optužene da su sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da se presele u Albaniju, preduzimali oružane napade i vršili nasilje, ubistva, uništavanje imovine, pljačke, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit.

Pripadnici "Šakala" su ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila, nakon čega su većinu tela palili, sa ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: