"Bolje u zdravstvu tek za 5 godina"

Beograd -- Poboljšanje u zdravstvenom sistemu građani će osetiti tek za 5 godina, kaže ministar zdravlja Zoran Stanković za Novosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Navodeći da "za godinu dana može mnogo i da se učini i da se uništi", Stanković je istakao da sigurno ništa nerealno neće obećavati.

"Potreban je veliki vremenski period da zdravstvo dovedemo na pristojan nivo. U optimističkoj prognozi, bio bi uspeh ako bi u narednih pet godina poboljšanje u zdravstu osetili svi naši građani", rekao je Stanković.

On je rekao da Srbija ima institucije koje pružaju zdravstvene usluge na zavidnom nivou, ali i one koje su nedostojne čoveka.

On je rekao da je svestan koliko su građani nezadovoljni stanjem u domaćim bolnicama i domovima zdravlja i da "mnogi negoduju sa pravom".

"Ali, građani naše zemlje moraju da znaju da je kod nas iznos za zdravstveni dinar nešto manje od 300 evra godišnje po stanovniku. U Hrvatskoj je to 760 evra, Sloveniji 1.500 evra, a u SAD 7.700 dolara. Taj odnos dovoljno pokazuje da mi ne možemo da pružimo zdravstvenu uslugu kao bogatije zemlje", istakao je Stanković.

On je dodao da treba znati da ima milion i dvesta hiljada građana bez prihoda za čije zdravstveno osiguranje država izdvaja manje od pet evra po osobi.

Ministar zdravlja biće večerašnji gost Utiska nedelje koji se emituje na b92 od 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 723 idi na stranu